Гнайс – камъкът с най-дълга история на планетата ни


Гнайс – камъкът с най-дълга история на планетата ни
Снимка: http://www.gneiss-bulgaria.com/

5646

Знаете ли, че гнайсът е най-старата скала, появила се на планетата ни?

За да сме максимално полезни ще ви разкажем малко повече за този вековен камък. За да сме още по-конкретни, нека ви представим историята на гнайс камъкът, който се среща по поречието на реката Акаста. Последната се намира на остров в северните територии на Канада.

На каква възраст е гнайсът

Възрастта, на която е скалата гнайс се определя, с помощта на радиометрични измервания. По данни от тях е известно, че той е на почти 4,03 млд. години. Сама по себе си цифрата е доста сложна за разбиране. По право планетата ни Земя е с половин милиард години по-стара от самия камък-скала. Така гнайсът от поречието на река Акаста е най-старият кварц, който се е запазил на постоянно менящата се земна повърхност.

Как е оцелявал камъкът през годините

За да оцелее камъкът подложен на силата на ерозия и тектонични плочи, които постоянно го износвали се искало огромна еволюция. Претопяван, преработван и многократно възстановяван, това може да се нарича истинско постижение.

Откъде идва името гнайс

Древната скала е кръстена на река Акаста, намираща се на изток от езеро Голямата мечка. Последното е открито за първи път в 80-те години от миналия век. Местоположението му е на 300 км от Йелоунайф и до него се достига, само, чрез хидроплан.

Как е произлязъл камъкът ГНАЙС

Съставен от минерали фелдшпат и кварц, гнайсът на Акаста се формирал, чрез Хадей. Това е най-ранният геоложки Еон за историята на планетата ни. В резултат на състава си геолозите приемат, че е образуван от трансформацията на гранит, изложен на необикновено налягане и топлинно облъчване.

Точната година за появата на гранита не е известна, но за съществуването му в тези древни времена, свидетелстват континенталната кора и водата на повърхността на земята.

Епохата на Гнайса от Акаста

Нека да надникнем зад кулисите и да разберем начините за определяне на възрастта му:

Най-старата скала в света е изградена от циркониеви кристали, разположени в минералната структура на камъка. Те задържат уран в състава си и така може да изпълняват ролята на пазители на времето. Те измерват разпадането на уран в олово. Това, колко траен е уранът се равнява на 4,27 милиарда години.

Австралийския национален университет разработва детектор за изчисляване чувствителността, с висока степен на разпад. Така се прави измерване в съотношението атоми уран и атоми олово.

И до днес, обаче въпреки многото изчисления и проучвания, направени до момента, остава загадка, как гнайсът Акаста е съществувал още, когато Земята е била с гореща маса материали. Учените наричат ​​този период Хейди. Смята се, че през него Земята е била горещ течен ад.

Как българският гнайс става популярен по света

Най-старите минирани скали открити в България са гнайсовите. По структура гнайсът е метаморфна фолирана скала. Тя се е образувала в резултат на множество фактори. Сред формиращите я са висока температура, високо налягане, химични реакции протичащи в пластовете на земната повърхност.

Днес се знае, че находища на камък гнайс има около град Ивайловград. Скалите, от които се изкопава са разположени на голяма дълбочина. За добива и качеството им свидетелстват далечната история; процесите на природата по нейното проектиране; формирането й в зората на земната кора и доказаното качество. За последното се съди по безбройно многото проекти, в които днес камъкът гнайс се използва в строителството.

В наши дни материалът от скали гнайс от Ивайловград е много ценен и силен. Той е естествен материал, благодарение на високото съдържание на гранит. Характеристиките му го правят толкова популярен и търсен не само у нас, но и в чужбина. 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички