Говорителят на НАП: Няма нужда от поголовна смяна на лични документи заради хакерската атака


Говорителят на НАП: Няма нужда от поголовна смяна на лични документи заради хакерската атака
Снимка: БГНЕС

5637

Няма опасност за имуществото на засегнатите граждани от хакерската атака по Националната агенция по приходите (НАП). Не е нужно гражданите да си сменят личните документи, заяви на извънреден брифинг говорителят на НАП и директор на институцията Росен Бъчваров.

"Няма нито една пряка и непосредствена заплаха за имуществото на българските граждани или хипотетична възможност за задлъжняване на лицата. Няма причина за паника, няма причина за необмислени действия", бяха точните думи на Бъчваров.

Какво обаче трябва да се прави - да се сменят паролите на електронните пощи и т.нар. ПИК, с които се общува с НАП. Говорителят на НАП посъветва и при нужда от отговори първо да бъде погледнат сайтът на данъчните и там да види отговорите на най-често задаваните въпроси.

Отделен случай са 189 души, за които са изтекли повече лични данни. Зам.-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова посочи, че "те не следва да сменят личните си карти, но за тях е по-висок рискът някой да се опитва да злоупотреби с данните им".

За по-малко от 24 часа 500 000 граждани са направили справка дали данните им фигурират в хакнатата база, 75% от тях са с изтекла информация, стана ясно от думите на Бъчваров, цитирани от БГНЕС. Бъчваров подчерта, че приложението не допуска грешка. "Има случаи, в които изпращането на съобщението се забавя. Поради тази причина допускаме три запитвания. Хората, които живеят извън България, ако нямат български мобилен номер, трябва да се свържат с НАП", уточни той.

Бъчваров обяви, че в момента се съпоставят 70 млн. записа в базата на НАП с тези, които са разпространени публично. "Към момента не сме сигурни, че разпространената публично информация (бел. ред. - от хакерите) не е манипулирана", каза той.

С чии пари НАП ще плати глобата заради неспособността си да опази личните данни на хората - научете в Actualno.com.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички