Хидрофорните помпи снабдяват с вода при проблеми с налягането


Хидрофорните помпи снабдяват с вода при проблеми с налягането
Снимка: https://tashev-galving.com/

7298

Хидрофорните помпи са част от уредба, при която помпата е свързана с хидрофор. Хидрофорът представлява съд от метал за високо налягане с херметическо затваряне. 

Такъв тип помпи са много полезни на места, където има проблеми с постоянното налягане при водоснабдяването. Помпите се явяват един вид помощник и благодарение на тях може да се разчита на постоянно течаща вода. 

Хидрофорните помпи са с разнообразни обеми. Има такива с малък обем на цилиндричния съд – 20 литра. Най-големите достигат до 60 литра. Изборът е в зависимост от конкретните нужди. 

Някои хидрофорни уредби са с електронен пресостат, който пуска помпата автоматично, когато в тръбопровода няма достатъчно налягане и я изключва, когато има такова. Такъв тип пресостат е необходим за местата, където подаването на вода не е централизирано, а е от собствен източник. 

Кога е необходимо да се ползват хидрофорни помпи?


Вече казахме, че когато има проблеми с налягането, е добре да имате помощник – хидрофорна уредба. Често проблемът с водата в големи сгради идва и от загуби във водопроводната система, появяващи се от течове и повреди. В такъв случай монтирането на хидрофор е силно препоръчително. Има и други фактори, които могат да причинят проблем с налягането – нови консуматори, нови сгради, промяна на статута на сградата и други. Какъвто и да е случаят, една хидрофорна уредба ще спаси положението и ще забравите проблемите с недостига на вода. 

Как да се избере подходящата хидрофорна уредба?


Уредбата трябва да се избере в зависимост от спецификите на мястото и конкретните нужди. Необходимо е да се уточни какъв дебит вода е необходим и какви хидравлични загуби се допускат. След това идва изборът на помпа и уточняване на големината на резервоара на хидрофорния съд. Принципът е следният – колкото по-малък е той, толкова по-често се включва помпата. И обратното – при по-големите съдове помпата се включва по-рядко. Вторият вариант е по-добър, тъй като честото включване поврежда помпата и намалява живота ѝ. При по-рядко включване обаче има по-нисък дебит. 

Важно уточнение за хидрофорите е, че те се монтират с междинен резервоар. Така се избягва директно черпене на вода от централната система за водоснабдяване, което е забранено. 

В какви сгради се налага да се монтира хидрофорна уредба?


Хидрофорни уредби се монтират предимно в отдалечени сгради (вили, селски къщи), които не са близо до централните водоснабдителни системи. Те често страдат от ниско налягане на мрежата и без хидрофорни помпи ползването на вода би било мъчение. Хидрофорните помпи обаче се ползват не само в села и отдалечени места, такива може да са необходими и в блокове в градовете – най-вече за горните етажи, където налягането е по-малко. 

Друг случай, в който се налага да се снабдите с хидрофор, е когато водоснабдяването се случва само чрез сондаж. 

За какво се използва водата, идваща от хидрофорните помпи?


Тя може да се използва за най-разнообразни битови нужди. Включително дъждовната вода е подходяща за пералната машина или тоалетната, или пък за напояване в градината. 

Помпите могат да се ползват както за мобилна, така и за стационарна употреба. Когато няма да се налага да я местите, тя може да се монтира на едно място и да бъде константен елемент от вашето водоснабдяване. При нужда от ползване на повече места обаче е по-удобно да бъде мобилна. Ако мястото, с което разполагате, е малко, по-добре да изберете такава с компактен дизайн, която не заема много място. Ако пък имате нужда от повече вода и разполагате с пространство, изберете по-голяма помпа. 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички