H&M представя отчета си за устойчиво развитие за 2015 г.


H&M представя отчета си за устойчиво развитие за 2015 г.
Снимка: iStock

2533

Отчетът на H&M за устойчиво развитие за 2015 г. бе публикуван днес. Докладът показва стабилно увеличение на устойчиво добити материали и голям напредък при използването на електроенергия от възобновяеми източници. Друг акцент е подписването на глобално рамково споразумение с IndustriALL Global Union и IF Metall.

"Имаме визията и сме си поставили за цел на 100 % да бъдем част от кръговата икономика. В тесен диалог с експерти и заинтересовани страни ще определим основните точки и срока за изпълнение на нашата цел. Това ще ни отведе по-близо до постигането ѝ и ще доведе до промяната към изцяло затваряне на цикъла в модата, така че тя да стане по-устойчива“, казва Анна Йедда, ръководител на отдела за устойчиво развитие в H&M.

Четиринадесетият отчет по устойчиво развитие очертава цели и постижения, но и бъдещите предизвикателства, свързани с жизнения цикъл на продукта.

Стъпки към 100% рециклирани или други устойчиви материали

Тъй като новите технологии и иновациите са от съществено значение за постигането на целта да се употребяват само рециклирани или други устойчиви материали, H&M ще работи в още по-тясно сътрудничество с експерти и други заинтересовани страни, за да стимулира развитието на тези процеси. Всяка година H&M увеличава използването на устойчиво добити материали – сега те представляват 20% от общото количество използвани материали. Памукът е често употребяван материал в текстилното производство, ето защо H&M също постепенно повишава използването на устойчиво добит памук. Органичен памук, рециклиран памук и т. нар. „по-добър памук” (сертифициран по BCI), съставляват близо една трета от употребения памук от H&M през 2015 г. Така компанията се доближава до целта си да използва само памук от устойчиви източници до 2020 г. Рециклираният памук идва от събрани облекла за рециклиране от програмата на H&M за събиране на стар и ненужен текстил. А еквивалентът на повече от 90 милиона PET бутилки е бил използван за изработката на рециклиран полиестер.

78% електроенергия от възобновяеми източници

Делът на електроенергията от възобновяеми източници от общото потребление на електроенергия, използвана от H&M на глобално ниво, се е увеличил на 78% през 2015 г. от 27% през 2014 г. В същото време, общото количество емисии са намалени с 56% в сравнение с 2014 г. Основната причина за това е по-широкото използване на електроенергия от възобновяеми източници.

Глобално рамково споразумение с IndustriALL

H&M вижда положително развитие, когато става въпрос за последователната работа в насока справедливо заплащане на заетите в производствената индустрия. Като част от своята стратегия и програмата Fair Living Wage, H&M подписа глобално рамково споразумение с IndustriALL и Шведския синдикат IF Metall. Това споразумение има за цел да поддържа добре функциониращ диалог между работодателя и служителите във фабриките, които доставят продукция за H&M. То подкрепя вече съществуващите дейности на H&M за насърчаване на свободата на сдружаване, на колективно договаряне и мирно решение на възникнали конфликти – всички от съществено значение за насърчаването на справедливо заплащане.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички