Храните в българските магазини са безопасни, но са с неустановено качество


Храните в българските магазини са безопасни, но са с неустановено качество
Снимка: Pixabay

2922

Всичко зависи от това какво количество консумираме от храните с по-ниско качество. Мазнините са повече, месото е по-малко, плодът е по-малко, заменен е с оцветител, захарта е сменена с глюкозо-фруктозен сироп, който е по-евтин. Това коментира проф. Стефка Петрова по повод качеството на храните на българския пазар.

По думите й фруктозният сироп има значително повече свободна фруктоза, която се усвоява по-бавно. Неусвоеното количество на фруктозата се свързва с белтъците. Те предизвикват реакции на алергия. Тази свободна фруктоза се натрупва в черния дроб, където в големи количества, разбира се, настъпва омазняване, уточни още проф. Петрова.

Припомняме, че Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) започна проверка на качеството на храните по българските пазари. Взимат се проби от храни от същите вериги и същите марки продукти с цел качествен и сравнителен анализ между предлаганите в България и тези от Западна Европа. Целта е да се установи има ли занижение на качеството на храните в страните от Източна Европа и в частност България.

"Преди да бъдат закупени продуктите от пазарите в Европа и България, ние идентифицирахме групите храни. Това са шоколадови изделия, месни продукти, млечни продукти, плодови сокове, газирани напитки. Лабораторното изследване е етап от целия този сравнителен анализ. Това, което тепърва предстои, е да направим анализ на съдържанието на етикетите на продуктите, закупени в Австрия и Германия, и тези, закупени у нас", коментира д-р Александрина Борисова от БАБХ.

Тя уточни, че ще бъдат направени физикохимични анализи на храните. Например за безалкохолните напитки това ще бъде плодовото съдържание, съдържанието на захар; за шоколадовите изделия ще бъде водещо съдържанието на какао; за млечните и местните продукти ще се изследва съдържанието на мазнини и протеини.

Към момента безопасността на продуктите в търговската мрежа е гарантирана, уточни д-р Борисова и посочи, че тук говорим за качество. В края на юни ще бъдат ясни резултатите от проучването.

Явно някой е направил нещо супер неморално, коментира темата и известният готвач и телевизионен водещ Ути Бъчваров.

Дали са веригите, или производителят - стара истина е за всички вносители в България, че от времето на демокрацията се поръчваха салами за 2 лв., защото толкова го иска пазарът. Дано сега се намери този, който е поръчал този продукт. Трябва да разберем кой е виновникът, неморално е да имаме двоен стандарт. Големият проблем е, че големите и познати производители са допуснали двоен стандарт в продуктите си, каза още Ути Бъчваров.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички