Източна Европа иска уеднаквяване на стандартите за храните в ЕС


Източна Европа иска уеднаквяване на стандартите за храните в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

2812

Източна Европа подема инициатива за въвеждане на еднакви стандарти за качеството на хранителните стоки навсякъде в Европейския съюз. Основен двигател на инициативата са Чехия и Словакия, но България, Хърватия и Естония също влизат в групата на държавите, които не искат големите хранителни компании и супермаркетите да продават по-нискокачествени стоки в бившите комунистически държави, твърди Politico, цитирано от в. "Сега".

Инициативата стана факт, след като през последните години имаше няколко изследвания на хранителни продукти и напитки в източноевропейски и западноевропейски държави. Изследваните продукти изглеждат напълно еднакви на пръв поглед, но лабораторни резултати показват разлика в качеството. Например учени от Химико-технологичния университет в Прага са изследвали през 2015 г. съставките в популярна газирана напитка, която се продава в супермаркетите в Чехия и Германия. В еднолитровата бутилка, купена от германски магазин, е установено, че захарта е единственият използван подсладител. В съдържанието на същата напитка, отново в бутилка от 1 литър, но от чешки магазин, подсладителите са фруктоза, глюкозен сироп, аспартам и ацесулфам. Цената на напитката, закупена в Чехия, е малко по-висока от тази в германския супермаркет.

Доставчиците смятат, че могат да пробутват нискокачествените стоки на потребителите в Централна и Източна Европа четвърт век след падането на Берлинската стена, коментират правозащитници, цитирани от Politico. От хранителната индустрия твърдят, че различията в съставките на някои продукти се дължат на особеностите на националните вкусове в държавите-членки на ЕС.

"Не казваме, че компаниите не могат да произвеждат продуктите спрямо вкусовете на потребителите. Става въпрос за различното качество на основните съставки. Това е неприемливо", категорична е чешката евродепутатка Олга Шехналова.

Хранителните компании могат да бъдат задължени да продават стоки с еднакво качество във всичките 28 страни от ЕС чрез промяна на еврозаконодателството в тази сфера. Словашкото председателство на ЕС повдигна въпроса, но до края му остават само два месеца - крайно недостатъчен срок за предприемането на каквито и да било мерки. От Брюксел отказват коментар дали се водят дискусии по въпроса, но подчертават, че сега действащите правила изискват да бъдат описани всички съставки в хранителните стоки. "Компаниите могат да продават стоки, които съответстват на законовите изисквания в ЕС и не подвеждат потребителите за основните им характеристики. Няма разпоредба, забраняваща да се предлагат стоки на даден местен пазар, съобразени с вкуса, предпочитанията или покупателната способност на потребителите", казва еврочиновник, цитиран от Politico.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички