Как да предпазим часовника си по-дълго?


Как да предпазим часовника си по-дълго?
Снимка: timebox.bg

2804

За тези, които са инвестирали в качествени часовници, има сериозен стимул да поддържат новата придобивка в отлично състояние. Защитата на вашия часовник е от съществено значение за ефективната работа и дълъг живот на всеки часовник. Сигурността на любимия ви часовник е просто въпрос на редовно осъзнаване и редовна поддръжка. Часовникарите от Timebox.bg ни съветват да спазваме следните правила, за да радваме на часовника си дълги години:

1. Носете гривните си на другата си китка

Бижутата имат потенциал да надраскат корпуса или стъклото на вашия часовник. Ако решите да комбинирате бижу с часовника, то биха били приемливи само гривни от плат или тънка кожа. Избягвайте носенето на метална гривна на същата китка с часовника. Силиконови и плетени гривни също не са вредни. Ако имате ръкавели по ризите и саката, внимавайте да не надраскат стъклото на часовника.

2. Пазете го от екстремни температури

По-конкретно не по-топло от 50 ° C и не по-студено от -12 градуса. Силната топлина или студът могат да повлияят на смазките в механиката на часовника. Температурата не трябва да е екстремна, за да бъде вредна. Например значителната топлина, генерирана от топъл душ заедно с влагата, създават опасна среда за часовника. Също така е възможно при рязка промяна в температурата да се появи конденз под предното стъкло - тогава е наложително часовникът да се обслужи и херметизира в оторизиран сервиз.

3. Свалете го при висока активност

Ако ще спортувате или ще се катерите, свалете часовника си, за да избегнете повреди. Докато повечето часовници могат да поемат леки удари, твърде многото ще доведат до сериозни щети. Ето защо винаги трябва да избягвате изпускането на часовника. Механиката вътре в него и индексите/стрелките по циферблата могат да бъдат повредени. При изпускане на часовника от високо разстояние или рязък удар в стена, има възможност да се откачат стрелките или индексите. Ударите са особено вредни за механичните часовници, които се задвижват от над 180 взаимосвързани компонента.

Друга възможност е да закупите евтин часовник, с който няма да имате нищо против да се изцапате или надраскате. Има и по-скъпи опции, предназначени за износване, ако не можете да избегнете като цяло екстремните дейности. Например Casio G-SHOCK е добър часовник, устойчив при екстремни събития.

4. Почиствайте часовника периодично

С помощта на мека кърпа и сапунена вода трябва поне веднъж месечно да почистите часовника си. Ако има замърсявания, трудни за премахване, можете да използвате стара четка за зъби. Проверете дали вашият часовник е водоустойчив, преди да извършите измиване и изплакване на корпуса.

Виж още: Степени на водоустойчивост при часовниците

5. Свалете го, когато се парфюмирате или дезинфекцирате

Козметичните препарати и кремове също вредят. Въпреки че са безопасни за човешкото тяло, някои химикали в козметиката могат да вредят на уплътненията за водоустойчивост на часовника. Парфюмите и ацетона мога да предизвикат промяна в цвета на корпуса или напукване на кожената каишка поради изсушаване. За поддръжка на кожената каишка може да ползвате специални кремове за съхранение на кожа. Не влизайте с  часовника си в банята за къпане. По правило часовникът да е последното нещо, което трябва да сложите, когато се обличате.

6. Пазете часовника си от магнитни полета.

Обикновено магнити се намират в телевизори или лаптопи, затова пазете часовника си далеч от често срещаните електромагнитни устройства. Никога не оставяйте часовника си върху вашия лаптоп или телефон/таблет. Магнитите могат да повлияят неблагоприятно на работата на металните компоненти в часовника, което от своя страна ще повлияе на неговата точност. Това не се отнася за цифровите часовници или други часовници, които нямат механика на зъбните колела. Ако е неизбежно, потърсете "антимагнитни" часовници, които включват технология за предотвратяване на щети от магнитни полета.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички