Какво е нужно да имате предвид преди да инвестирате във водно подово отопление


Какво е нужно да имате предвид преди да инвестирате във водно подово отопление
Снимка: iStock/Guliver

1696

През последните години навярно ви е направило впечатление, че се повече оферти за подово отопление се появяват на пазара. Причините са в това, че навлезе едно нова технология, която потвърди своите икономически и високоефективни показатели, които явно провокират потребителския интерес. Наред с иновациите при този тип отопление, които никак не са за подценяване онова, което не по-малко вълнува клиентите е цената. Ще се опитаме да поставим в днешната публикация някакви стойности и рамки, които да бъдат ориентир в случай, че сте решили да инвестирате във  цена на водно подово отопление. Дефинирано като икономично и рентабилно решение принципа на работа на системата също предизвиква интерес, тъй като е съпоставима и перфектно партнираща си с различен тип енергийни източници като термопомпи, котле на пелети, газови котли, камини с водна риза и други.

Конфигуриране на системата

Не е достатъчно да се уверите, че водното подово отопление е възможност, която може да ви осигури комфорт и удобство през зимните месеци. Разбира се, това че използвате някои от изброените по-горе уреди потвърждава необходимостта от това да се използва такъв тип инсталация за топлинен пренос. Но за да заработи отоплението и да можете да се възползвате от неговите преимущества е необходима да инвестирате съответната цена в изграждането на системата, препоръчват от NextTV.BG

Много хора се заблуждават, че са им нужни тръби, по които да циркулира топлата вода и изолация, която да не позволи да се губи топлина в пода. Всъщност самото конфигуриране и офериране на изграждане на система за водно подово отопление изисква повече внимание и работа. На първо място е необходимо да се направят коректни изчисления и да се установи дали имота би могъл да се възползва от подобен род система. След това специалистите залагат съответните компоненти, нужни за монтаж, които включват:

- Изравнителна подова замазка;

- Колекторна група нужна за контрола на циркулирането на топлата вода в системата;

- Подложка;

- Изолация;

- Скоби за закрепване и фиксиране на елементите;

- Тръби и други.

Нито един от детайлите не е излишен, тъй като ролята на правилния монтаж е в това да се осигури ефективност от използването на системата. А цената се формира на квадратен метър спрямо вложените продукти.

Плюсове и минуси

За да се извлече максимума от такъв тип отоплителна инсталация както вече споделихме е необходима професионална оценка. Не всички имоти могат да се похвалят с това, че вложената цена в такава система за отопление е ефективна. Водното подово отопление е приоритетно в къщи и фамилни сгради, при които се използва един източник на топлинна енергия. Така се достига оптимизация на разходите. Определянето на оферта „на око“ не се препоръчва, тъй като в повечето случаи се оказва грешна. За да сте напълно сигурни в това, че вложената цена е правилна инвестиция е препоръчително да вземете предвид плюсовете и минусите, които ще споделят с вас професионалисти с опит в изпълнението и изграждането на такива инсталации.

Основни плюсове

Правилно инсталирано и изчислено водно подово отопление може да ви гарантира:

- Икономии и намаляване на топлинните разходи;

- Субективно усещане за уют и топлина посредством приятното затопляне на пода;

- Лесен контрол върху оптималната температура;

- Стабилни стойности, които не водят до загуби;

- Дискретност и тишина при работа на системата;

- Чистота и намаляване на количеството домашен прах.

Минуси

Не плащайте цена, за която не сте сигурни, че би била приоритетна за вашите нужди. Както всеки друг тип инсталации така и водното подово отопление си има своите негативи, с които е добре да сте предварително запознати. Основните са:

- Инсталацията трябва да бъде извършена преди ремонт, тъй като се полага под декоративната подова настилка;

- Процеса е трудоемък и изисква време;

- Цената е с поне 30 % по-висока от тази на аналогична система с радиатори за парно;

- При нужда от ремонт се налагат неприятни демонтажни дейности.

Въпрос на гледна точка е дали сте склонни да платите съответната цена. Факт е, че дългогодишно можете да разчитате на водна подова система стига инсталацията да е професионална направена.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички