Кои са подходящите машини за рязане на плочки?


Кои са подходящите машини за рязане на плочки?
Снимка: https://tashev-galving.com/

5996

За лесно, бързо и правилно рязане на фаянсови и керамични плочки е необходима машина за рязане на плочки. Различаваме професионални електрически машини за рязане на плочки и ръчни. Тук ще се спрем по-подробно на втория вариант. 

Ръчните машини имат две разновидности, в зависимост от дебелината на разреза – до 12 милиметра и до 25 милиметра. 

Как да изберете правилната ръчна машина?

 

Когато избирате машината, трябва да имате предвид какъв материал ще се реже. Ако плочките са обикновени и са без покритие за залепване на плотове и стени, не е нужно да се спирате на много мощна машина. 

Такава ще ви е нужна, ако плочките, които ще режете, са по-дебели или са от естествен камък. В такъв случай е необходимо машината да има достатъчно сила за натиск и мощност. 

При рязане на гранитни или мраморни плочки ще ви бъде необходима електрическа машина. 

Фиксиран или многоточков надпис?

 

Машините за рязане на плочки правят два вида разрези – многоточков и фиксиран (едноточков). 

Едноточковият разрез е прав и се прави бързо по вертикална линия. До многоточков разрез се прибягва, когато има нужда от рязане под ъгъл или е нужно да се минава няколко пъти с ножа. С такъв тип рязане можете да разчитате, че работата ще бъде свършена по-прецизно и детайлно. 

От какво са изработени режещия диск и ножа?

 

Ако искате по-качествена машина, изберете такава с дебели и здрави режещи дискове. Острите дискове се повреждат по-лесно, особено ако ги ползвате повече време. По-евтините машини са именно с такива дискове. 

Имайте предвид, че дискът не реже. Той е отговорен за повърхностния разрез, а самото рязане се извършва от ножа, който е добре да бъде висококачествен и от хубав, оригинален материал. 

Въпреки че дискът не реже, е изключително важно и той да бъде от високо качество. Ръбовете му не бива да имат изкривявания или каквито и да било дефекти иначе дефекти ще има и върху разреза.  

Какви са плюсове на ръчните машини за рязане на плочки пред професионалните?

 

По-лесни са за употреба, по-удобни са и по-маневрени. Ако не се налага да режете огромно количество плочки и машината не ви трябва за професионална употреба, а за плочките в дома ви, специалистите препоръчват ръчна машина. 

С нея можете да режете право и диагонално, ако моделът е хубав, ще се справи добре и с керамични плочки, и с такива от гранитогрес. 

Работата ви ще бъде улеснена, ако сантиметровата ска̀ла е разположена така, че да имате директна видимост за дебелината на разреза. Добре е крачетата на работния плот да имат пружини, за да може плочката да се счупи бързо и резултатът след довършителните работи да бъде отличен. 

Най-често този тип машини са изработени от алуминий. Те имат чупещ крак, който позволява рязането и отчупването на плочката да се случва бързо и лесно.

Освен ръчни машини и такива за професионална употреба, има и водни. Те режат точно и прецизно, могат да се ползват като настолни. Ножът стои отгоре, върху самата водна маса. Използва се вода, тъй като благодарение на нея, рязането става по-точно, триенето е по-малко, а рискът ножът да прегрее намалява. 

За домашно рязане на плочки обаче ръчните машини са по-предпочитани. Важното е в началото майсторът да свикне с габаритите на машината, с мощността ѝ, със спецификите, които има, за да може да работи успешно. Не на последно място, трябва да му е удобна и да има добър захват. 

Качествените ръчни машини за рязане, разбира се, вървят с аксесоари, чието качество също не бива да се пренебрегва. Става дума за скоби, приставки за цокъл, гумени подложки и други, които значително улесняват работата. 

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички