Магазините мамят с намаленията преди Коледа


Магазините мамят с намаленията преди Коледа
Снимка: iStock/Guliver

3669

Внимавайте с големи плакати и подкани за намаления по витрините на магазините, защото около тях с дребен шрифт обикновено пише за кои стоки не важи. А обикновено намалението не важи за най-важните и търсени стоки. Това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред Нова телевизия.

Той даде съвети към зрителите преди коледните и новогодишните намаления.

Има подвеждане и с каталозите на големите вериги - пускат в брошурите евтини артикули, като елхичка от 1,20 например, а като се отиде на място в магазина се оказва, че продуктът е изчерпан и човек си купува елхичка за 1,80 например, каза Маргаритов.

Имало случаи дори продуктът въобще да не е зареждан. Това е нелоялна търговска практика, обясни той. В такива случаи от комисията налагали най-високите глоби.

Маргаритов предупреди да се внимава с пазаруването по щандовете в базари и временни изложения. При такива обекти търговците се изкушават да вдигат цени, понеже са за малко, не са прецизни към стоките, които продават. Там често се предлагат се коледни украси и предмети, които могат да бъдат и опасни, като коледни свещи под формата на плодове, лъскави ябълки например, от които лесно се отчупват малки парчета, които са опасни за децата. Или дядо Коледа с телчета, които представляват опасност, даде примери шефът на Комисията за защита на потребителите.

Проверките на комисията са установили изкуствено завишени цени преди Черния петък, за да може върху тях да се прави намалението, което е подвеждащо за клиентите, каза още Маргаритов.

 

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички