Майонезата в магазините - без яйца, но с много вода


Майонезата в магазините - без яйца, но с много вода
Снимка: iStock/Guliver

4558

Вече е ясно кои са майонезите от изследването на „Активни потребители“, в които не се слагат яйца, а само яйчен прах. Става въпрос за шест марки, но нито една от тях не е от най-големите и известни марки на българския пазар.

Всъщност за три от шестте марки изследването показва, че има „непълна хранителна информация“, освен че няма яйца. Става въпрос за „Лека майонеза Петел“, майонеза „Atlantic Co”, която се търгува от „Фантастико“ и „Домашна трапезна майонеза“, която се произвежда от ЕТ „Николина Алендарова“ и се търгува от „Метро“.

Сред майонезите, в които няма яйца, са още майонеза „Ресто“, която се произвежда за ЦБА България и се продава от този търговец, майонеза „Rubicon”, която се прави от „Катрин – Ко“ ЕООД и се търгува от „Кауфланд“ и „Вегетарианска трапезна майонеза“, която се продава от „Супер маркет“ Стара Загора и се произвежда от познат едноличен търговец - „Николина Алендарова“.

Съгласно изследването има и марки майонези, при които има завишени количества на мазнини, въглехидрати и водно съдържание, като за отправна точка са приети международни стандарти. Нивото на вода би трябвало да е малко, до около 17% по думите на представители на неправителствени организации. Средно в майонезата в България има 58,3% вода. В 9 от 16 проучени майонези нивото е над 60%, а рекордьор с 81% е Атлантик Ко ЕООД от град Пордим, който произвежда майонеза за „Фантастико“. Над 60% има още в „Лека майонеза Петел“, в майонеза „Ресто“ на ЦБА, в „Rubicon” на „Кауфланд“, в майонеза „Аго“ на „Метро“. Всъщост при „Аго“ има понижено количество масленост (средно 27,6%), както и повишено количество въглехидрати (над 10%). Същото е положението с мазнините и въглехидратите и с майонеза Mikado.  Всъщност майонеза Mikado съдържа 25,9 мазнини при посочени на етикета 40, въглехидратите са 22,1 при посочени 5,8. При майонеза „Aro” мазнините са 15,6 при посочени - 31, а въглехидратите 21,58 при посочени на етикета 5,3 т.е. 3 пъти повече. Повече мазнини има в марките като майонеза „Селце“ на „Олинеза“, „Домашна трапезна майонеза“ на „Метро“ и „Вегитарианска трапезна майонеза“ на ЕТ „Николина Алендарова“.

По същество въглехидратите заместват липсващите мазнини. Не се потвърдиха предварителните опасения за влагане на индустриални мазнини. При всички 16 марки като суровина е ползвано слънчогледово олио, казват от "Активни потребители".

Тревожно е, че захарите са добавяни и в продукти, рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза „Олинезко” на Олинеза) малкото мазини са “компенсирани” с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Много или малко е това – само захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е еквивалентно на почти 5 чаени лъжици захар!

Друг извод, който се налага от етикетите, е съотношението цена – качество. В сегмента на най-евтините продукти, тези под 4 лева (преизчислени за кг) попадат 6 търговски марки, като при 3 от тях няма яйца, а 5 са маркирани в жълто за различни несъответствия. Обратна е тенденцията при скъпите майонези (над 5 лева) където няма установени проблеми или измами от страна на производителите.

В България няма действащ единен стандарт за майонезата, но има традиционно възприятие. Традиционно у нас майонезата се прави от рафинирано слънчогледово олио и с по-малко киселина. През последните години на пазара обаче навлизат и други рецепти, включително и такива които не отговарят на критериите за майонеза. Например храните обозначавани като "вегетарианска майонеза” не съдържат яйца и затова те спадат към категорията "дресинг”, казват от "Активни потребители". За пример те дават как стоят нещата в Белгия с майонезата - още от 1955 г. там действа закон, според който майонезата трябва да съдържа най-малко 80% мазнина и 7,5% яйчен жълтък.

Пълните резултати от изследването на "Активни потребители" вижте ТУК

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички