Манолова: При двойния стандарт става въпрос за хранителна измама


Манолова: При двойния стандарт става въпрос за хранителна измама
Снимка: БГНЕС

3109

Няма да бъде лесно, защото става въпрос за могъщ бизнес, за огромни компании с колосални печалби. Така омбудсманът Мая Манолова коментира възможно ли е всички храни да имат едни и същи съставки както в Източна, така и в Западна Европа. Тя беше на среща в Братислава, посветена на темата.

Няма да се окажем до окончателното премахване на двойните стандарти. Реално става въпрос за "хранителна измама", поясни Манолова, според която унгарският премиер Виктор Орбан е нарекъл случващото се "хранителен геноцид". Изследването в Унгария показало, че до 70% от храните са с разлики спрямо еквивалента им в Западна Европа, а в шунката имало 10% по-малко месо и повече сол. Сигурна съм, че едно такова изследване в България ще покаже същото, каза Манолова пред Нова телевизия, според която много държави в Европа не признават проблема. Омбудсманът цитира и позиция на бизнеса от срещата в Братислава – че да се влагат подсладители е по-полезно, защото помага за поддържане на диета при проблеми с теглото.

Докато сме европредседател, България трябва да направи голям форум, посветен на двойните стандарти в храните, заяви нашият омбудсман. Според Манолова, европейският комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете Вера Йоурова вече си променя позицията. Трябва да има промяна в европейското законодателство, защото сега големият мултинационален бизнес се движи на ръба и не нарушава закона. Сега ангажиментът е да няма опасни съставки, всичко да е записано на етикета, но няма ангажимент съставките да са едни и същи. Трябва да има ясна забрана съставките да са различни – като качество и количество, да има единен европейски орган за контрол, категорична е Манолова. И обясни, че ако Брюксел не се съгласи, ще инициира старт на европейска гражданска инициатива (бел. ред. – т.нар. европейски референдум) – да събере 1 млн. подписа, което ще задължи ЕК да изготви законодателство по въпроса

Брюксел отделя около 1,5-2 млн. евро за мащабни изследвания в ЕС на храните, посочи Манолова, но за нея това не е ефективно, защото главната роля в случая се пада на националните агенции по храните, а те трудно щели да се преборят с могъщите компании.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички