Най-честите нарушения в магазините - при маркировката на агнешкото


Най-честите нарушения в магазините - при маркировката на агнешкото
Снимка: БГНЕС

10603

До момента за констатираните нарушения имаме връчени 20 предписания и около 12 акта за административно нарушение. Това каза пред журналисти д-р Силвия Каменова, главен инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните-София след извършени проверки в търговски обекти, във връзка с предстоящите празници.

„Имаме и затворен обект, спряна експлоатация поради лоша хигиена, нерегламентирана дейност, нарязване на агнешко месо и предлагане без да регламентирано това в удостоверенията за регистрация, изтекла здравна книжка", допълни тя пред "Фокус". 

По думите ѝ най-често срещаните нарушения са неясна маркировка на агнешко месо, липса на такава, липса на придружаващи документ и неспазен температурен режим. Това, което трябва да гледат потребителите при посещението си в един обект, са етикетите на продуктите.

„Проверките продължават до 10 май, след Гергьовден приблизително още няколко дни, за да видим тогава това месо, което остане къде ще се реализира, дали ще бъде насочено за унищожаване, дали биха си позволили търговците да предлагат месо, което е с изтекъл срок на годност, около тези празници проверките са изключително засилени", посочи д-р Каменова.

По време на самите празници ще има дежурни инспектори, които ще отговарят на сигнали на гражданите и ще извършват проверки.

Проверките касаят не само агнешко месо, а и яйца, козунаци, бои за яйца. Към момента по отношение на яйцата не са установени несъответствия на територията на столицата.

„Яйцата трябва да бъдат от регламентирани производители, да имат код на производителя, маркиран върху самата черупка на яйцето. Потребителят най-общо трябва да се ориентира като чете внимателно етикета", подчерта д-р Каменова и допълни, че не се позволява продажбата на яйца, които са изложени на пряка слънчева светлина, с напукана черупка или са замърсени.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички