Нов законопроект: Най-много 6 000 лв. глоба, ако пуснеш неразрешено ГМО на пазара


Нов законопроект: Най-много 6 000 лв. глоба, ако пуснеш неразрешено ГМО на пазара
Снимка: Getty Images/Guliver

4061

От 2000 до 4000 лева ще е глобата за пускане на българския пазар на храни, които не са безопасни. Когато става въпрос за юридическо лице т.е. за компания, глобата ще е от 4000 до 6000 лева. Това е предвидено в проекта за новия Закон за храните. Този диапазон на глобата важи за измама с храни, както и за хранителни продукти, които не отговарят на законодателството на ЕС за безопасност на храните.

В същия диапазон е и глобата за производство и продажба на ГМО храна, както и на храна, в която има вложено ГМО, която не е съобразена с еврозаконодателството. Глоба от 2000 до 4000 лева ще се налага и специално, ако в хранителен продукт се използват добавки, ароматизанти и разтворители, които не са разрешени. Глоба ще има и ако се използват по-високи концентрации от разрешеното на такива добавки, ароматизатори и разтворители.

Същевременно глобата за реклама на храни, които се представят като здравословни, а всъщност не са според европейското законодателство, ще е между 500 и 1500 лева. Ако говорим за юридическо лице т.е. компания, глобата ще е между 1000 и 2500 лева. В същия диапазон се налага глоба и при неправилно съхранение на храни.

От 1000 до 2000 лева ще е санкцията за хранителни добавки, употребявани при „интензивно мускулно натоварване“, които не отговарят на изискванията. Санкцията става по-голяма, ако говорим за юридическо лице – от 2000 до 3000 лева. Изискванията са подробно описани в чл. 79 на закона, като е задължително при пускане на такъв продукт да има специално уведомление до областната дирекция на БАБХ. В уведомлението трябва да присъства изчерпателен списък на съставките с информация за количеството на всяка от тях, използвано в хранителната добавка.

При вече установено нарушение, нарушителят рискува нова глоба – от 1000 до 3000 лева, ако не се съобрази със санкцията. Има обаче и бонус – ако нарушителят плати глобата си в срок от една седмица от издаването на акта, плаща само 70%. А длъжностно лице, което не спази закона и не извърши както трябва контролна дейност, ще бъде глобявано с от 500 до 1500 лева.

Нови органи

Ще бъде създаден Националнен съвет по храните, за да консултира държавата по отношение на сектора. Освен това Българската агенция по храните (БАБХ) и Регионалните здравни инспекции (РЗИ) към здравното министерство ще са контролните органи за случващото се в хранителния сектор. РЗИ-тата обаче ще отговарят само за минералните и изворните води.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички