Огради от ковано желязо - как се правят


Огради от ковано желязо - как се правят
Снимка: iStock/Guliver

7978

Кованото желязо е доста интересен подход, които постига не само красота, но и сигурност без да се пробягва към обременяваща монолитност, както е при иззиданите или бетонените довари.

Не е случайно, че повече и повече хора в България избират да заменят старите телени огради или зидове с изящните форми на ограда от ковано желязо.

Какво трябва да знаем за процеса

Благодарение на фирми като MetalWorks.bg, качеството се е покачило значително и в страната се забелязва повишаване на търсенето и поръчките на огради от ковано желязо.

Самият процес е трудоемък,както много от нас биха предположили, понеже става дума за тежък физически труд и прецизност.

Хилядолетно наследство

Това е един от най-старите занаяти в света, най-първите следи от металургия и ковано желязо са в късната Каменна ера. Първоначално употребявано като средство за война, кованото желязо вече има по-естетична стойност за модерния човек, надраствал първичните си нагони за доминация, той се е обърнал към света на красивото.

Колкото и да напредваме с технологиите, има основни природни закони, които са важна част от изработката на огради от ковано желязо. Разбирането на закона за термодинамиката, например, играе ключова роля в обработването и оформянето на материали.

Оформянето на различни молекулни мрежи при различни температури е също пример за нужното познание, което е налично при компании като MetalWorks.bg.

Процесът на коване

Изисква подготовка на материалите и ясна представа за размерите на проекта, от значение е тази информация, понеже така ще се прецени къде ще има снаждане и кое ще е цяло.

След това материала се загрява до необходимата температура, често надвишаваща 1000 градуса Целзий, след което, с употребата на матрици и хидравлични преси, материала се разстила до желаните размери.

Орнаментиката

Една от причината оградите от ковано желязо да са толкова търсени, е голямото разнообразие от орнаментика, която може да бъде използвана.

За някои хора, обикновените огради не са подходящи за общата естетика на дома, за това разчитат на наследените умения на MetalWorks.bg, да произведат изкусни орнаменти.

От цветя, подкови и завити кошници, до щамповани послания, ковкостта на зачервеното желязо позволява на ковача да изработи наистина фини и стилни неща. Солидната сърцевина и постепенният изстиващ подход, позволяват на молекулната мрежа на желязото да заеме своята форма без стрес по материята.

Това позволява за изработката на наистина фини форми, като за разлика от дървото например, не се прави компромис със здравината, и една украсена ограда от ковано желязо, може също толкова успешно да предпазва, колкото по-солидните алтернативи.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички