Онлайн пазаруването в България се развива с бавни темпове


Онлайн пазаруването в България се развива с бавни темпове
Снимка: iStock/Guliver

2293

Българските потребители не са развили умения и сетива за онлайн пазаруването. Това заяви Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет, пред "Фокус". 

По думите му в сравнение с други европейски държави онлайн пазаруването у нас се развива с бавни темпове. Българинът е недоверчив, защото много пъти е лъган, допълни Георги Апостолов. Според него е необходимо, когато потребителите попаднат на онлайн магазин, да направят предварително проучване.

„Преди въобще да решим дали да проверяваме даден онлайн магазин трябва да следим за тези дигитални знаци за измамен сайт. Това е нещо, което от години се повтаря и за което всички специалисти предупреждават, но въпреки това се намират хора, които не гледат внимателно сайта. Един не лош вариант е да се използват някои от приложенията за сигнализиране и рейтинг на сайтовете на базата на потребителски мнения. Първият сигнал може да бъде, когато отидем на дадем сайта за онлайн пазаруване, да видим кака свети рейтинга от даденото потребление“, каза още Апостолов.

По думите му трябва да се внимава, когато се избира дадена стока. „Винаги е добре да се направи сравнение с други магазини, не само защото търсим най-изгодната цена, но да видим дали няма някаква драстична разлика в цената все пак с другите онлайн магазини“, допълни още Апостолов.

Според него потребителят не бива да забравя че има право в определен срок да върне стоката. Той уточни, че между 20 и 40-годишните са най-активните купувачи на стоки онлайн. Най-предпочитани за покупки онлайн са компютърните технологии и устройства, както и бялата техника.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички