Особености на отоплението с пелетни котли


Особености на отоплението с пелетни котли
Снимка: iStock/Guliver

1321

Ръста на цената на електрическата енергия е сред главните причини все повече хора да търсят алтернативни източници за отопляване на домовете си. Все по-актуални стават уредите, които използват биогорива като тенденцията е към повишаване, което е провокирано от факта, че този тип ресурси са възобновяеми, по-изгодни като първоначална инвестиция и реализират икономии. Навярно се сетихте, че ще представим днес на вниманието ви уреди, които използват пелети за да осигурят топлина и уют в жилището. Освен, че самото гориво е особено ефективно и рентабилно е необходимо да се вземат под внимание и типа на уредите, които използват ресурса за да осигурят топлина и комфорт. Вариантите, представени от производители и търговци са за пелетни котли на пелети, камини сухи или в с водна риза, печки. Предвид качествата на самите уреди и техния капацитет се избира такъв, който да може да осигури на дома ефективност и икономии през зимния период.

Пелетите – източник на комфорт и топлина

Главното при пелетите е това, че те са невероятно ефективен източник на топлинна енергия. Те представляват мини гранули с цилиндрична форма, които се изработват по специална пресоваща технология. Суровината, от която се произвеждат може да бъде:

- Стърготини;

- Отпадък от мебелното производство;

- Необработен дървен материал;

- Кора от дървета;

- Трески;

- Дъски;

- Черупки от различни ядкови дървета;

- Люспи;

- Слама и много други видове органични отпадъчни суровини, които могат да се вложат в производството на пелети.

В зависимост от това какъв е вида на имота и каква площ ще се отоплява с уреда на пелети споменахме във въведението няколко варианта. Сред най-популярните са котлите, тъй като техния принцип на работа е оптимално улеснен и представя на домакинствата удобно и високоефективно решение, което не е ангажиращо или пък затрудняващо ежедневното обслужване, допълват от Para-Golija.

Ефективност и принцип на работа на котлите на пелети

Те не са сложни, а напълно опростени уреди, с чиято помощ може да се захрани отоплителна инсталация с радиатори или водно подово отопление на имот с площ до 350 кв.м. Дори да ви звучи наистина твърде перспективно то това е така. Ефективността на котлите, използващи пелети се дължи на факта, че те са изключително мощни като капацитет на обслужване. Състоят се от основен корпус, който наподобява хладилник със средна големина, пещ, бункер за гориво, горелка, топлообменик и извод за димоотводна инсталация. Нищо особено както можете да се уверите представлява един котел, но качествата му като ефективност и икономичност се гарантират съобразно това, че отоплителния уред е напълно:

- Автоматизиран;

- Котела разходва икономично горивото, което се подава от бункера;

- Контролира нивото на температурата на флуида, който се загрява при процеса на горене;

- Екологичен, тъй като при работа се освобождават минимално количество газове и дим, а пепелта е в минимални стойности.

Котлите имат огромен капацитет, което им позволява да могат да работят ефективно и да отопляват по-големи квадратури. Техните приоритети са доста, което реално ги прави и много по – популярни в отоплителния сектор. Когато се отоплявате с котел на пелети не е нужно непрекъснато да следите остатъка на гориво, защото бункерите са достатъчно големи за да могат да осигурят зареждане за до две седмици ефективна работа без да е нужно обслужване от страна на ползвателите. Освен това уредите разполагат с функция сампочистване, което също пести влагане на физически усилия и време в поддръжка.

За да се извлекат максимално ползи от това да се осигури топлина и уют през зимните месеци е важно да се изберат именно такива уреди, които могат да го гарантират. Покупката на котел на пелети е препоръчително да бъде консултирана от експерт за да се предотвратят потенциални инциденти, неефективност или топлиинни загуби.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички