Отделяйте не повече от 10% от дохода за подаръци и посрещане на празниците


Отделяйте не повече от 10% от дохода за подаръци и посрещане на празниците
Снимка: iStock/Guliver

2867

Всеки втори българин през 2017 г. си признава, че не може да се справя с непредвидените разходи. Това са 53%, докато средно за ЕС са 34%.

През миналата година 46% от нас са признали, че изпитват големи затруднения в спестяването на пари.

Финансовият консултант Стойне Василев изтъкна, че за да харчи разумно, едно 4-членно семейство с бюджет от 2000 лв. например не бива да отделя повече от 25% за храна и 20% за наем или ипотечен кредит, а битовите сметки и разходите за транспорт и гориво не трябва да са повече от по 10%, предава BTV.

Хубаво е 10% от доходите да се спестяват – в случая 200 лв.

Важно е всеки да има „авариен фонд” – спестявания, които да покрият разходите ни, ако останем без доходи от 4 до 6 месеца. Така, в случай че изскочат непредвидени разходи, можем да вземем от там, вместо да теглим кредити.

Препоръчително е да определим не повече от 10% от нашия доход за подаръци и посрещане на празниците. Хубаво е предварително да определим бюджет и да се придържаме към него, за да не сме „на червено” през януари, подчерта финансовият консултант.

Вторият съвет е да сравняваме цените при различните търговци и да търсим отстъпки от 20-30%.

Бързите кредити трябва да са най-крайният вариант.

Психолозите съветват при пазаруване да носим в себе си определена сума пари и да пазаруваме сами. „С приятелки не е много добра идея, тъй като когато две приятелки се съберат и отидат в магазин, те се превръщат в машина за пазаруване. Започват да се стимулират взаимно и тогава покупките могат да минат към много високи финансови нива”, отбеляза Диана Бакалова, психолог от Института за изследване на населението и човека.

„По-добре да пазаруваме с приятел или съпруг, тъй като мъжете не обичат много да висят по магазините, затова ще се ограничим като възможности и време за пазаруване”, смята тя.

„Когато има тълпа някъде, обикновено хората се подвеждат и пазаруват дори неща, които не са им потребни, просто грабват, защото всеки взема и ще свърши. Тоест създава се едно усещане за дефицит на стоки и услуги и хората са склонни да изхарчат повече”, коментира още психологът.

Бакалова подчерта, че всеки трябва първо да се запита дали наистина има нужда от това, което възнамерява да купи, или пък дали то ще ни достави удоволствие. „Трябва да има момент, в който да се замислим, за да станем по-рационални”, отбеляза тя.

За януари, който традиционно е труден месец за финансите ни, Стойне Василев посъветва да покрием първо фиксираните разходи – наем, ток, вода и всички сметки, за да не се окаже, че ще ни спрат тока на Нова година или след това. Оставащите пари е хубаво да ги разпределим по най-добрия начин, за да посрещнем януари. Тогава също има празници, а следващата заплата е чак в края на месеца, изтъкна финансовият консултант.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички