Парламентът отново разглежда закона за търговските вериги


Парламентът отново разглежда закона за търговските вериги
Снимка: БГНЕС

1771

Народното събрание ще разгледа законопроекта на БСП за промени в Закона за защита на конкуренцията, станал популярен като "закон за търговските вериги".

В началото на днешното заседание до голяма степен изненадващо мнозинството се съгласи тази точка да бъде включена в дневния ред. От опозицията всяка сряда правят опити да вкарат промените за разглеждане в пленарна зала, но досега мнозинството винаги отхвърляше мълчаливо тяхното искане, припомня БГНЕС.

Този проблем се влачи още от 41-вото Народно събрание, припомни преди гласуването за включване на законопроекта Румен Гечев от БСП. Той припомни цялата хронология на този законопроект - приемането му на първо и второ четене в 42-рото Народно събрание, наложеното вето от президента, разглеждането му отново в комисия и предсрочния край на парламента, което не позволи приемане в зала.

"Българската икономика се влачи по дъното. Тя се задъхва и ние трябва да подкрепим българските фирми. Ние не бива да подкрепяме политики на повечето търговски вериги за унижаване на българските производители, трябва да защитим българските производители", призова Румен Гечев.

С 92 гласа "за", 62 "против" и 19 "въздържали се" точката бе включена в програмата за работа на парламента за тази седмица. Веднага след това Гечев предложи тя да се разгледа като първа за четвъртък, тъй като, ако остане последна в програмата, е много вероятно изобщо да не се стигне до разглеждането й. При първото гласуване това предложение на Гечев бе отхвърлено.

Точката няма да отнеме много време, защото е многократно обсъждана в Народното събрание, каза Йордан Цонев от ДПС, който поиска прегласуване. "Няма да разсърдим посланиците", добави Цонев. Той обеща, че законопроектът ще бъде съобразен с всички изменения, настъпили в практиката на договаряне между българските производители и търговските вериги. В крайна сметка предложението бе прието след прегласуване и точката ще бъде разгледана като първа в четвъртък.

Законопроектът е приет от водещата парламентарна комисия по икономическа политика и туризъм и е отхвърлен от комисията по земеделие. Според вносителите от БСП промените имат за цел да допълнят съществуващите разпоредби с цел създаване на условия за осъществяване последователна политика за защита на националните пазари, производството, доставката и дистрибуцията на стоки и услуги чрез осигуряване условия на равнопоставеност при водене на преговори при реализиране на търговски сделки и да предотврати нелоялните търговски практики.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички