Патентът върху "Черен петък" е можел да бъде обжалван преди месеци


Патентът върху "Черен петък" е можел да бъде обжалван преди месеци
Снимка: Getty Images/Guliver

5162

Останалите търговци са имали тримесечен срок след публикация на заявката в бюлетина на Патентно ведомство да реагират на опита на "Данте Интернешънъл" да регистрира като търговска марка израза "Черен петък". Това каза адвокатът по авторско право и право на интелектуалната собственост Ирина Величкова пред Expert.bg.

Припомняме, че по-рано днес (18 ноември) стана ясно, че "Данте интернешънъл", която е собственик на сайта за онлайн търговия eMag, ще държи правата над използването на словосъчетанието "Черен петък" до 24 ноември 2024 г. Компанията е подала заявката си за наименованието като търговска марка още на 24 ноември 2014 г., дни преди тогавашния "Черен петък", а е получила регистрация в края на януари тази година.

Адвокат Величкова уточни, че браншът е можел да реагира в тримесечен срок от датата на публикуване на заявката за марка в бюлетина на Патентното ведомство. "Всички, които имат интерес, са можели да се противопоставят", каза още тя.

По думите ѝ, след като не са предприели никакви действия, търговците, които искат да използват марката "Черен петък" ще трябва да искат разрешение от "Данте Интернешънъл" да ползват марката в регистрираните класове, при определени условия, включително, вероятно, и срещу заплащане.

"Това е смисълът на регистрацията на търговска марка. Тя да бъде защитена за ползване извън лицата, които са я регистрирали или на тези, на които са дали разрешение. Така, че това вече не е израз, а марка, точно както Кока-Кола, Пежо, Ситроен, добави тя.

След регистрацията на марката в Патентно ведомство, единственият начин да се ползва от трети лица в регистрираните класове, е да бъде обявена за общоизвестна или ползваща се с известност чрез производство пред Софияски градски съд по общия исков ред.

На въпрос дали е практика изрази да се патентоват и да се превръщат в марки, адвокат Величкова отговори: "Да, има такива случаи. Изрази от говоримия език се регистрират като марки и се превръщат във фирмени слогани. Например "Връх на сладоледа" е регистрирана марка.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички