Планински селища ще получат 702 хил. лв. помощ за доставка на основни хранителни продукти


Планински селища ще получат 702 хил. лв. помощ за доставка на основни хранителни продукти
Снимка: Петър Чолаков

3318

Министерският съвет ще отдели 702 хиляди лева за покриване на част от транспортните разходи за осигуряване на хранителни продукти от първа необходимост за жителите на малки и планински селища, съобщава БГНЕС.

Средствата са предвидени в централния бюджет и са предназначени за покриване на част от транспортните разходи за доставки на хляб и основни хранителни продукти в планинските и малките селища на страната. В списъците за подпомагане са включени общини с население до 500 човек (без курортните селища), в които няма редовно зареждане.

На територията на България има над 83 хиляди жители на 1050 малки и планински населени места, които нямат достъп до основни услуги поради липсата на частен интерес за разкриване на търговски обекти и невъзможност за редовно снабдяване с основни хранителни стоки. Информацията за обхванатите общини и селища, общ брой транспортни маршрути и обща дължина на маршрутите, е обобщена и предложена от Националното сдружение на общините в Република България.

Два са основните критерия, по които ще се избират общините, които да бъдат финансирани. Първият е в тях да няма разкрити регулярно функциониращи търговски обекти, а вторият - да имат по-малко от 500 жители по постоянен адрес. Ще бъдат одобрени само селища, които отговарят и на двата критерия едновременно. Потребността от подкрепа се определя чрез обхващане на тези селища в транспортни маршрути, по възможност с кръгово зареждане. Определен е и минимум от две зареждания в седмицата.

Самите средства ще бъдат предоставени на общините на два етапа: авансово финансиране в размер на 50% от одобрената сума за съответната община и изравняващо плащане в края на годината.

Контролът по изпълнението ще бъде организиран от възложителите-общини, с оглед спазване изискванията на Закона за обществените поръчки.

 

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички