Поскъпване на храните заради по-скъпия газ от 1 април ще има, но какво?


Поскъпване на храните заради по-скъпия газ от 1 април ще има, но какво?
Снимка: Getty Images/Guliver

4144

Поскъпването на природния газ с около 30% от първи април най-вероятно ще доведе до поскъпване на много продукти.

Според Нова телевизия 10% от цената на хляба представляват енергийни разходи. Някои търговци казват, че очакват до 15 стотинки увеличение на цената. По думите на Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, средно на месец разходите на нормално семейство за хляб ще се увеличат с около 1,20 – 1,50 лева – при средно 15 изядени хляба за 30 дни.

:Проблемът е в това, че каквото и да се случва на българския бизнес, го плаща потребителят. Чух, че председателят на КЕВР казал, че за последните шест години трендът на цената на газа е надолу (бел. ред. – Иван Иванов каза, че цената е паднала с 61% за година и половина). Трябва да му припомним на г-н Иванов, че цената на тока се повиши три пъти”, заяде се Кукушева. За да няма повишение на цената на хляба и храните е диференцирана ДДС ставка.

Същевременно производителите на зеленчуци казват, че от 50 до 70% от разходите са енергийни – главно за отопление на оранжерии. Нормално е цената да се вдигне 20-30%, казват производители. Те се опасяват, че ще бъдат ударени от по-евтин внос.

Производителите на млечни продукти предвиждат 3-4% увеличение на цената. И в този сектор се опасяват от вноса от Европа след новата цена на газа.

Калоян Стайков от ИПИ обаче коментира, че поскъпването на газа не е изненадваща новина – тъй като „Булгаргаз” поиска повишение на цената на газа с 13,6% още за първото тримесечие, но тогава цената беше вдигната с 5% - заради надвзети приходи от дружеството през 2016 година. Според Стайков производителите би трябвало да са предвидили резерви.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички