Потребителите запазват своите права и за намалените стоки на Черен петък


Потребителите запазват своите права и за намалените стоки на Черен петък
Снимка: iStock/Guliver

2293

Има търговци, които ни дават възможност да купим от тях по време на „Черния петък“ определена стока с намалена цена, но твърдят, че заради това не можем да предявим рекламация или да се откажем в 14-дневен срок при покупка през Интернет, което е наше изключително законово право в онлайн търговията, предупреди по „Дарик“ радио Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от Комисията. Той подчерта, че намалението не може да ограничава правата на потребителите по закон.

Игнат Арсенов от Европейския потребителски център в България обясни, че при онлайн платформите важат същите правила, както и при електронните магазини. „Те дава възможност да сравним повече продукти от различни търговци. Това, обаче крие и своите рискове. На първо място, хората невинаги обръщат внимание от кого пазаруват. Образно казано платформите или т.нар. маркетплейсове представляват един пазар, а търговците в него са отделни сергии. Когато купуваме, ние сключваме договор с конкретния търговец от тази платформа, а не с нея. Тя осъществява посреднически функции. Добре е, когато разглеждаме такива „пазари”, да проверяваме кой е търговецът, тъй като нашите права ще зависят от това. Той може да не е български, дори може да не е в Европейския съюз. Платформите са задължени да обозначават от кой търговец купуваме”, каза Арсенов.

"Плюс на пазаруването от т.нар. маркетплейсове е, че ние се възползваме и от допълнителните защити, които предоставят тези платформи. Можем да предявим претенция, освен към продавача, също и към платформата", добави Арсенов. Например - може да поискаме съдействие за посредничество с продавача. Той каза още, че плащанията през платформите са по-сигурни от тези през отделни сайтове.

Трябва внимателно да се четат условията, да се сравняват цените на няколко различни места, за да не стане така, че в желанието си да купим нещо на по-ниска и по-привлекателна цена, да попаднем в капана на нелоялен търговец, обърна внимание Константин Арабаджиев. „Понякога за „Черния петък“ търговците имат специални условия. Например, заради увеличения обем поръчки вместо в тридневен срок, доставят в петдневен“, посочи от своя страна Игнат Арсенов.

Проблематични може да се окажат най-вече сделките в социалните мрежи. Именно заради това Константин Арабаджиев апелира към всички потребители да бъдат много внимателни откъде и от кого поръчват стоки, особено по време на кампанията „Черен петък“.

„В традиционния магазин можем да видим стоката, да я разгледаме и да се убедим в нейните качества, да се консултираме с търговеца. В интернет това е невъзможно – там виждаме картинка и при пристигането си, поръчаната стока може да се окаже, че е много различна от начина, по който е била представена в електронния магазин”, каза още Арабаджиев.

Комисията за защита на потребителите традиционно следи провеждането на акцията „Черен петък“. Не са редки случаите, в които контролният орган констатира и санкционира различни нарушения. Сигнали за покупки от кампанията „Черен петък“ могат да бъдат подавани в КЗП и Европейския потребителски център. Санкциите варират между 500 и 30 000 лв.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички