Професионална мълниезащита - интервю с експерта инженер Иво Иванов


Професионална мълниезащита - интервю с експерта инженер Иво Иванов

1512

Здравейте, инж. Иванов!

Разбрахме, че всяка година фирма ДИКОМ ООД на темата “Мълниезащита“, провежда информационна кампания. Бихте ли споделили какъв е фокусът на тазгодишната?

Здравейте!

Мълниезащитата е една малка част от множество други подтеми като строителство и благоустройство, застраховане, управление на рискове. А тя сама по себе си включва голям обем от световни практики, нормативи и знания, чрез които да живеем в по-сигурна и защитена среда.

Тема на тазгодишната ни кампания е „Съвети за безопасно поведение на открито и закрито по време на гръмотевични бури“, защото станахме свидетели на множество трагични случаи през този т.нар. „сезон на гръмотевичните бури“.

Бихте ли споделили част от съветите за поведение на открито по време на гръмотевични бури?

Това, на което бих обърнал внимание е, че прогнозите за опасно време не са за пренебрегване. Когато чуем, че предстоят бури, е добре да отменим плановете си за разходка на открито. Ако все пак сме далеч от безопасна сграда, най-сигурното място е автомобилът. Като важно условие е той да е със закрит таван. В случай, че Ви се наложи да го използвате като убежище по време на буря, е важно да знаете, че прозорците трябва да бъдат затворени. (велосипедите и мотоциклетите не са безопасни - което подсказва, че безопасността, която автомобилът осигурява не се свързва с гумените колела като изолатори, а с конструкцията на автомобила, който осигурява защита тип „Фарадеев кафез“).

Ако сте останали навън без възможност за подслон, има няколко правила за безопасност, които да следвате:

- Не се стои под дърво или около корените му; избягват се стълбове. Безопасното разстояние от тях е 10 м. Причината е, че има по-голяма вероятност върху тези обекти да има директно попадение на мълния.

- Не се ляга на земята. Ръцете не се опират в земята. Не се бяга. По възможност се избира статично положение с минимален физически контакт със земната повърхност. Колкото по-малък е физическият контакт с повърхност, по която протича ел. заряд, толкова по-малка е вероятността от тежки и непоправими последици за човешкото здраве.

- Не се практикува спорт, не се язди; Не се стои в близост до стадни животни. Статичното положение спомага да се избегне риска от т. нар. крачно пренапрежение и съответните последици от него върху здравето.

- Не се стои в голяма група от хора. Не се държи за ръце. Безопасното разстояние е около 3 м. един от друг.

- Не се използват мобилни телефони. Най-добре е да бъдат изключени.

- Не се използват чадъри. Не се носят обемни метални предмети като щеки, туристически раници и сходни.

- Стои се извън водоеми - по възможност далеч от тях. Бреговете и скалите около тях също се считат за много опасно място.

- Не се практикува риболов. Риболовните принадлежности се числят към опасните и е правилно да не са около нас. 

- Мокрите дрехи също биха могли да увеличат опасността за здравето ни.

Подходящото поведение на открито е:

- Останете в по-ниската част, ако сте в хълмист район. Изберете статично положение.

-  Наведете главата си надолу и притиснете коленете до гърдите си, запушете уши или скръстете ръце над коленете си; Бъдете на пръсти, за да намалите максимално площта, която има контакт със земята.

А какво да правим ако все пак някой бъде ударен от мълния?

Ако все пак бъдете ударен от мълния или станете свидетел на удар - запазете самообладание. Според повечето статистики над 90 % от поразените хора оцеляват.

-  Позвънете на 112, за да съобщите какво се е случило и къде се намирате.

-  Ако пострадалият не диша, се прилага изкуствено дишане. След като премине удара на мълния няма опасност за предаване на електрически заряд от пострадалия към помагащия чрез допир – т.е. може да се окаже първа помощ без притеснение. * Трябва обаче да се има предвид, че съществува риск от второ попадение на мълния на същото място, което вече създава опасност и за този, който оказва първа помощ.

-  Ако пострадалият губи пулс (най-добре се проверява чрез сънната артерия), се прави сърдечен масаж.

- Ако изстива (състояние на хипотермия) е важно пострадалият да бъде затоплен. При възможност да се изолира от мократа земя.

- Ако има изгорели дрехи по пострадалия, те не бива да се свалят, освен при крайна необходимост, тъй като това може да наруши непоправимо целостта на кожата.

Освен правилата за безопасност на открито, като специалист препоръчвам, заедно като общество, да развием отношение за постигане на безопасна градска и жилищна среда. Това се постига, чрез изграждане на ефективни мълниезащитни системи и тяхната надлежна проверка и поддръжка.

А смятате ли, че сме близо до постигане на достатъчно добре защитена градска среда?

Да кажем, че имаме още много работа. Бих определил, че сме дори в самото начало и доста под 50 % от сградите и обществените места в страната имат ефективна мълниезащитна система. Тревожно е, че в България се предлагат компоненти за мълниезащита с много ниско качество и неясен произход. Тук е важно да се обърне много сериозно внимание. Препоръчвам да се избират европейски продукти, с доказан произход и експлоатационни качества.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.32096
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.43579
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  286.05
  279.28
 • Litecoin
  1
  124.43
  121.52
 • Ethereum
  1
  3514.30
  3433.78
 • Bitcoin
  1
  47044.96
  45959.76
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички