Професионални микрометри: за изключително прецизни измервания


Професионални микрометри: за изключително прецизни измервания
Снимка: https://tashev-galving.com/

2840

Микрометрите измерват разстояния, външни и вътрешни диаметри с изключително висока прецизност. Има такива за домашна употреба, има и професионални. Ще разгледаме вторите – те са предназначени за повече и по-сериозни измервания. Точността им стига до 1/1000 от милиметъра, сами си представяте за колко прецизно измерване става дума. В сравнение с шублерите, микрометрите се считат за по-точни и са предпочитани за използване, когато се налага изключителна прецизност.

Микрометри се използват вече повече от 100 години. Те са незаменим помощник в домашните работилници, занаятчийството и производството.

Различаваме механични микрометри и дигитални професионални микрометри.

Какви са плюсовете на дигиталните професионални микрометри?

Те са по-модерният и по-предпочитан вариант. По-лесни за използване са, като в същото време са и по-точни от механичните. Някои имат допълнителна екстра – автоматично прехвърлят данните в програмите на Windows и така не се налага да ги нанасяте сами. Разполагат с LCD екран, на който можете да видите веднага показанията, които уредът е измерил. Управлението е автоматизирано, с бутони. Когато има нужда от зануляване, преди правене на ново измерване, това става само с едно натискане. При определени модели може да се избира дали измерването да е в метри, или в инчове. Точността при дигиталните уреди е от 0.001 милиметра до 0.002 милиметра.

Кога се използват механични професионални микрометри?

Преди навлизането на дигитализацията в различни сфери от ежедневието ни са се използвали само механични микрометри. Те правят много точни измервания на външните части на детайлите. Състоят се от скоба, която е във форма на буквата D и от затягащ механизъм. С такъв тип микрометър може да се измерват дебелина на стена, проводници, кабели и други. Работят с точност до 0.01 милиметра.

Механичните микрометри се характеризират с изчистен дизайн и са подходящи за работа в условия на производство. Здрави и надеждни са и са удобни за ползване.

Когато обаче се налага да правите по-прецизно измерване, е препоръчително да използвате дигитални професионални микрометри.

Защо микрометрите са по-точни от шублерите?

При тях се съчетава двойният контакт, който прави шублера и прецизният винтов механизъм, какъвто няма в шублерите. Това ги прави по-точни и по-предпочитани за употреба. Трябва обаче да се има предвид, че измерванията не е добре да се извършват с голямо натягане, а да се приложи само лек натиск – колкото да е сигурно, че е осъществен контакт за правилно отчитане.

- Насоки за правилна работа с професионални микрометри:

- Измерваният предмет не бива да се изважда от микрометъра, преди показанието да е отчетено.

- Измерваният предмет да се пази от замърсявания, тъй като те могат да затруднят точното отчитане

Предварително е необходимо да бъде направено калибриране (допълнителна проверка, доказваща определени характеристики на уреда), когато се налагат по-фини измервания

Как да изберем подходящия микрометър?

Ако се нуждаете от професионален микрометър, то значи се налага често да правите измервания, чиято точност е важна. Затова, въпреки че дигиталните микрометри са по-скъпи, се препоръчват повече. Ако обаче не ви е нужна чак такава прецизност, механичният микрометър също ще свърши добра работа и ще ви струва по-евтино. За целта обаче трябва да сте опитен механик, тъй като с механичен микрометър се работи по-трудно и се изисква да имате определени познания. Докато дигиталните микрометри могат да се ползват успешно и от начинаещи в измерванията. Също така, дигиталните уреди не се повлияват от метеорологичните условия и могат да бъдат употребявани както при ниски температури, така и при високи температури, висока надморска височина и други.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички