"Сивото" производство на хляб носи по 2 млн.лв. на ден


"Сивото" производство на хляб носи по 2 млн.лв. на ден
Снимка: бгнес

2091

Почти половината от хляба у нас се произвежда в сивия сектор, а срещу това не се взимат никакви мерки. За пореден път производители поискаха да се въведе минимална цена на хляба.

"Това е мярка, предлагана с цел да се дисциплинира пазарът, но в пазарно общество, каквото има в България, не е възможно определяне на минимални защитни цени на продукти, в чийто състав на ценообразуване влизат суровини от борсата. Това е невъзможно, защото цената на пшеницата днес е една, утре може да бъде променена", коментира председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред БНР.

По думите ѝ никой не води статистика и не предприема никакви мерки за борба със сивата икономика.

"В момента в някои предприятия, които не съществуват в правния мир, се продава хляб на около 30 ст. Разбирате, че зад тази цена не стоят плащания нито към бюджета, нито към електродоставчиците, нито към работниците с техните осигуровки, но има атрактивна цена, която позволява хлябът да се реализира не в официалните търговски обекти, а на други места. Стокооборотът е в рамките на 2 млн. лв. на ден", каза Кукушева.

Според нея явно сивият сектор финансира много партийни каси. "Делът му вече надхвърля 50 процента от производството на хляб. Абсурдно е в държава от ЕС, където суровините са с европейски цени, където електоренергията е най-скъпа в Европа хлябът продължава да се прлодава на непазарни цени в квартали, където контролът липсва", допълни тя.

От бранша предлагат да се направи електронен регистър на дистрибуторите на хляб. "Това не е въпрос на законодателна промяна, а въпрос на едно министерско постановление и в рамките на три месеца може да бъде създаден този регистър. Така сивият сектор би се смалил поне с около 25%", каза още Кукушева.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички