Специфика на кюнците за печки


Специфика на кюнците за печки
Снимка: https://www.balkanenergy.bg/

4796

Топлината, която осигуряват уредите, използващи като горивен ресурс дърва, въглища, пелети или други изкопаеми енергийни източници е несравнима с тази от електричеството. При функционирането си печките освобождават дим, пепел, фини прахови частици, миризма, което предполага и наличието на съответната инсталация, която да подпомогне процеса. Димоотводната система е част от отоплителната и действително, когато се касае за оптимизиране и осигуряване на начини за отопляване с камини, печки, котли, захранвани от такива източници съществен приоритет имат елементите, които взимат пряко участие в изграждането ѝ. А те не са малко – прав кюнец за печка, Т-образен елемент, ъглов, коминна шапка и други. Всеки от изброените си има своите характеристики и дава своя принос за отвеждането на газовете и миризмите извън имота. Следва да ви запознаем с някои особености при кюнците, тъй като те са основен елемент, който пряко участва в състава на димоотводната инсталация.

Какво представляват кюнците

На пръв поглед кюнеца за печка представлява тръба, която е изработена от някакъв вид метален лист. За един потребител, на който за пръв път се налага да купува такива продукти ето по такъв начин се описва кюнец, който реално се оказва основен елемент, част от изграждането на димоотводната система, коментират от Радио Равел. Когато сте на път да изградите такъв вид инсталация, която да подпомогне работата на отоплителния уред е важно да се запознаете с някои технически особености, които са пряко свързани с ефективността.

На какво е необходимо да се обърне внимание, при покупка на кюнци за печки? Навярно това е въпросът, който си задавате и чиито отговори търсите. Факт е, че когато имате на разположение добра система за отвеждане на димните газове то именно тогава се говори за ефективност на процеса на изгаряне на горивото. От значение в случая са:

- Вида на кюнците;

- Начин на монтаж;

- Ниво на издръжливост на високи температури;

- За какъв вид уреди и гориво са подходящи;

- Кои размери са ефективни и правилни;

- Начин на поддръжка и други.

Основни видове

В една димоотводна система както вече споменахме участват различни като размер и форма елементи. Изработени от устойчив на окисляване и температура материал със сигурност няма да сгрешите с избора си, ако се доверите на утвърдени производители и търговци. Креативност тук не е необходима, а технически усета и познаване на видовете кюнци за печки, с чиято помощ ще можете да си осигурите оптимално добри условия за отвеждането на димните газове в комина и от там в атмосферата.

Три основни варианта като форма и размер са най-разпространени на пазара:

- Прави

Отличават се по това, че са в основата на обособяването на димоотводната инсталация. Що се отнася до това да бъдат наистина ефективни е необходимо да се вземат под внимание някои съществени акценти като например това, че размерите им могат да бъдат 1 м и 50 см като вторите от своя страна се предлагат и в телескопичен вариант, който е с увеличаващ се или намаляващ размер от 30 до 50 см;

- Ъглови

По-често могат да бъдат описани и като коляно, което на практика означава, че с тях се осъществява промяна на пътя на димоотводната инсталация. Тук също има видово класифициране и то се дължи на това на колко градуса реално е извито коляното – на 90° или на 45°. Съвета, който дава професионалистите по отношение на поставените колена е те да не бъдат повече от три, тъй като има риск от затрудняване на печката по отношение на ефективността ѝ, а от тук и  горивния процес;

- Тройник

Почти всяка инсталация за димни газове разполага с такъв вид. Ролята му е свързана най-вече с контрол върху кондензните пари и почистването на печката и системата без да е нужно цялостно разглобяване.

На пазара се предлагат и други модели кюнци за печки като гъвкави и други. За да сте сигурни, че ще изберете подходящите е желателно да се консултирате със специалист.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички