Стана ясно коя е марката лютеница с олеамид


Стана ясно коя е марката лютеница с олеамид
Снимка:

6273

Олеамидът не е силно отровно вещество. То има сънотворно действие и се използва от фармацевтичната индустрия в приспивателни. Това обясни д-р Сергей Иванов от "Активни потребители", който е провел тестове на 12 марки лютеница, продавани в България.

Ние работим по литературни данни, а ефектът на олеамида не е особено изследван, добави д-р Иванов. Специалистът заяви, че е по-вероятно веществото да е използвано като лубрикант. Той отказа да съобщи името на лютеницата, защото асоциацията щяла да стане уязвима за юридически атаки. Пред Нова телевизия Иванов уточни, че проби са взети от една партида.

Същевременно токсикологът от ВМА Силвия Стойкова обясни, че олеамидът категорично не е наркотично вещество. Твърдението, че олеамидът е наркотично вещество, е силно преувеличено, подчерта тя пред bTV. Стойкова даде и пример - с етиловия и метиловия алкохол. Всички знаем какви са разликите между тези съединения, беше тезата на експерта. Олеамидът е широко разпространено вещество, особено в храни от растителен произход, уточни още Стойкова.

Председателят на "Активни потребители" Богомил Николов потвърди пред Actualno.com, че лютеницата, в която е открит олеамид, е произведена от фирма "Идеал продукт", Перущица. Съдържанието на олеамида е между 0,1% и 1% от общото тегло на изследвания продукт, показали лабораторни тестове у нас.

Според д-р Сергей Иванов Българска агенция по храните (БАБХ) няма техническите способности да хване олеамида. Очевидно има и липса на желание да бъде хванато това вещество, добави той. И уточни – сигнал е подаден още преди Коледа, както към БАБХ, така и към прокуратурата, но прокуратурата не била експертният орган, който да каже дали и в каква концентрация олеамидът може да е опасен.

Проверка на Actualno.com установи, че всъщност и човешкото тяло произвежда олеамид, но той се различава от индустриалния. Олеамидът в човешкото тяло се синтезира толкова повече, колкото по-малко спим, като освен да ни приспи, целта му е да коригира нивото на стрес, който тялото ни преживява заради липсата на сън. Олеамидът повишава и апетита.

По-късно днес (6 януари) се очаква да бъде публикувано пълното изследване на "Активни потребители" за 12-те марки лютеница в България.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички