Струва ли си да инвестирате в чугунени печки на дърва


Струва ли си да инвестирате в чугунени печки на дърва
Снимка: iStock

11420

Отоплителните уреди, които се предлагат на пазара определено се характеризират с различни показатели и особености. За да бъде направен подходящ избор и да се инвестира отговорно и разумно е от съществено значение потребителите да се фокусират върху максимално съпоставими с архитектурата на имота им аспекти. За големи имоти е по-подходящо да се инвестира в цялостна инсталация, която да оптимизира разходите, а при малки апартаменти по-правилно би било да се приложи икономичен климатик или конвектор. Не са за пренебрегване средствата, които се дават първоначално за покупка на уред. Разполагаемия бюджет се оказва решаващ за това да бъде взето решение, адаптивно към финансовите възможности на клиентите. Пример за сравнително икономични отоплителни решения са изгодните за чугунени печки на дърва цени, които намират широко приложение в имоти като мезонети, вили, къщи и други.

Фокус върху чугунените печки на дърва

За някои потребители това са примитивни решения, които не биха се вписали в свръх модерния и технологичен имот, който притежават. Но за други домакинства варианта чугунени печки на дърва са изключително приемлива алтернатива, тъй като уреда е с широк обхват на приложение и може да отоплява не само една стая, а целия имот.

Не случайно насочваме вниманието ви върху моделите, изработени от чугун. Технологията на леене на елементите на уреда е съобразена с това, че топлината, която ще се генерира от изгарянето на дървата е изключително висока. Затова е необходимо да се вземат под внимание водещите качества, които са характерни за материала. А не без значение са:

- Устойчивост на високи температури;

- Издръжливост на механични повреди;

- Отлична топлопроводимост;

- Задържане на топлината и акумулиране дори след като горивната камера не се зарежда с дърва;

- Ниска цена на материала.

Този тип печки на дърва са не само с висока производителност, но и се отличават с все по-осъвременена визия и адаптивност в интериори, които са стилни, елегантни и изискани.

Ключови предимства

Избирането на качествена чугунена печка не е толкова лесно колкото изглежда на пръв поглед. За да се извлече максимума от експлоатацията е важно да сте наясно освен с принципите на избиране и с предимствата, от които домакинството може да се възползва. А сред най-забележителните са:

- Дълголетието на уреда. Доказано здрави и осигуряващи сезони наред топлина и уют. Това е показателно, че ще направите наистина добра инвестиция;

- Наличие на топлинна инерция, което според специалисти е един сериозен мотив за покупка;

- Функционалност. Уредите са толкова практични, че дори можете да ги използвате през зимата и като готварски печки поради оптималното нагряване на плочата;

- Придават комфорт и спокойствие в зоната, в която ще бъдат използвани заради живия пламък, който се вижда през термоустойчивото стъкло.

Разбираем е интересът към тези функционални и високоефективни уреди предвид и достъпната им цена. Методите за отопление в съвремието са най-разностранни, но определено традиционното с използване на дърва се счита за едно от икономичните и доставящи оптимален уют в имота. А благодарение на чугунените печки е възможно да бъдат отоплявани различни видове жилищни и нежилищни обекти.

Резюме на недостатъците

Няма как да ги подминем, тъй като все пак се търси оптимална ефективност, практичност и удобство, а не винаги представените на пазара уреди са в състояние да ни ги осигурят. И при чугунените печки на дърва се наблюдават известни минуси, посочват от 14ecee, и е правилно клиентите да се запознаят с тях предвид елиминирането на някои неприятни последици в хода на експлоатацията.

Основните недостатъци при този тип чугунени уреди са:

- Трудни са за транспортиране предвид теглото на отоплителния уред;

- Замърсяването при огрев с дърва е сериозно и изисква ежедневно почистване и поддръжка;

- По-съвременните модели, които разполагат със сертификат за Екодизайн са малко по-скъпи и цената, която ще платите за тях е по-висока.

Визирайки тези минуси сега можете да сте напълно сигурни дали чугунените печки са добра алтернатива за отопляването на имота ви през зимните месеци.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички