У нас - рециклирани телефони се продават за нови


У нас - рециклирани телефони се продават за нови
Снимка:

2719

Комисията за защита на потребителите (КЗП) предупреди, че на българския пазар се предлагат рециклирани телекомуникационни устройства, като търговците не уведомяват по ясен и разбираем начин клиентите си, че тези продукти не са нови.

Производителите залепват върху опаковката стикер с надпис „RFB" и "PRE-OWNED", а търговците у нас поставят върху етикетите на устройствата в магазините и на сайтовете си надпис на кирилица „РЕФЪРБИШ". Въпреки, че в повечето случаи думите са разпознаваеми, законът задължава търговците да предоставят информацията за съществените характеристики на предлаганите от тях стоки и на български език. На потребителя следва да му бъде разяснено значението на тези данни, убедени са от КЗП.

Продуктите попадат в категориите „REFURBISHED" и "PRE-OWNED", когато са били върнати на търговеца от предишен купувач по някаква причина и след това са им били възстановени оригиналните параметри, работно състояние или визия, като са инспектирани и тествани от квалифицирани техници.

Те не са нови и обикновено са пускани на по-ниска цена от нормалната като ремаркетирани или „обновени". Тези продукти често преминават през по-интензивни тестове спрямо нов продукт с цел да се предотврати връщането отново и поради това са добили популярност.

Експертите на КЗП дават няколко полезни съвета преди закупуването на телекомуникационни устройства:

- Неупотребяваните и обновените устройства от един и същ вид и модел не се различават на външен вид затова винаги изисквайте консултантите да Ви информират дали продуктът е нов или рециклиран

- Важно е да се запознаете с всички съществени характеристики на продукта - производител, технически параметри (вкл. колко често ще се налага да зареждате батерията), крайна цена и др.;

- Интересувайте се и за т.нар. „екстри" на устройствата като дисплей (размер, разделителна способност), възможности за мобилен достъп до информация и възможности за работа с мултимедийни приложения;

- Изисквайте да получите инструкции за употреба на български език;

- Избягвайте да избирате телекомуникационното устройство по външния му вид или по цената, която можете да отделите, а преценете за какво ще Ви служи и съответно - какви функции е необходимо да притежава, за да Ви върши работа.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички