Важно е да знаете какво съдържа козметиката, която използвате


Важно е да знаете какво съдържа козметиката, която използвате
Снимка: Pixabay

1936

За съжаление, в интернет пространството често се среща грешна и подвеждаща информация. Каква е истината зад съдържанието на алкохол в козметичните продукти? За какво да внимавате и какво да избягвате?

Най-общо казано, когато алкохолът е сред основните съставки на даден продукт, той оказва вреда и създава проблеми. Как да разберем кои са основните съставки? Компонентите в състава (INCI) се изписват върху етикета в последователност, спрямо количеството им, започвайки от тези с най-голям процент концентрация. Обикновено първите 6 съставки сформират продукта, а останалите са в малки проценти, за да допълнят формулата.

Под каква форма е алкохолът, който да избягваме?

Алкохолът не се отразява добре върху кожата, защото има изсушаващо действие. С негова помощ се създава козметика с лека формула, която първоначално освежава вида, като матира и елиминира омазняването. Но тези краткосрочни ефекти, за съжаление оказват негативни дългосрочни последици за всеки тип кожа. Когато видите продукти, включващи в състава си форми като SD alcohol, denatured alcohol и по-рядко срещания isopropyl alcohol, оставете ги настрана.

Какви са последствията?

Те включват сухота, нарушаване на микробиома и защитната бариера, като същевременно се забелязват смущения в процесите на обновяване, регенериране и попълване на епидермиса. Обобщено: алкохолът отслабва цялостно кожата.

Има ли “полезен” алкохол?

Мастните алкохоли са тези, които не предизвикват никакво дразнене и всъщност могат да бъдат изключително полезни за кожата. Ще ги срещнете под формата на cetyl, stearyl и cetearyl alcohol. Всички те са подходящи за сух епидермис и в малки количества - за всеки тип кожа. Такива продукти можете да разгледате тук: makeup.bg/brand/31901/. Този тип алкохоли създават приятна текстура на козметиката, улесняват проникването на активните съставки и помагат за поддържането на компонентите стабилни.

Как алкохолът уврежда кожата и може ли да влоши състояния като акне?

Ако сте от хората с мазна кожа, използването на козметика, базирана на алкохол може да бъде изкушаващо, поради моменталното ѝ матиращо действие. Ироничното тук е, че формулите, с високо съдържание на алкохол, могат да доведат до образуване на нови несъвършенства и да увеличат видимостта на порите. Освен това, алкохолът, с пресушаващото си действие, може да принуди епидермиса да произвежда още по-голямо количество себум и да направи лицето ви по-блестящо от всякога!

Като се имат предвид стотиците алтернативи на пазара, не е трудно да стоите настрана от продукти с високо съдържание на алкохол, които обещават да нарушат баланса и здравето на кожата ви. Бъдете внимателни и четете етикета!

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички