Всеки седми търговец ни мами с кантара


Всеки седми търговец ни мами с кантара
Снимка: БГНЕС

3133

Всеки седми търговец ни удря в кантара и ни продава по-малко количество стока, отколкото изписаното на везната. Това показват данни на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), цитирани от "Монитор".

Оказва се, че от инспектираните през 2017 г. общо 5597 везни за 817 или 14,6% е установено, че не отговарят на законовите изисквания. 261 измервателни уреда пък не са разрешени за използване за търговски плащания. 545 (близо 10%) теглилки са били без знаци, удостоверяващи резултати от извършена проверка, а за 11 броя са открити други несъответствия с изискванията на Закона за измерванията и приложимите наредби, като техническа неизправност и неправилна употреба.

С всяка изминала година обаче нарушителите се увеличават. През 2015 г. фалшивите кантари са били 12,2%, през 2016 г. – 14,2%, а миналата – 14,6%. От държавната агенция обясняват, че този ръст се дължи и на факта, че инспектираните везни са с 1530 повече спрямо тези през 2016 г., както и на засилените масови проверки на пазари и стокови тържища и на проверките във временни пунктове за продажба на сезонни плодове и зеленчуци през летните месеци и есента.

„Нарушенията се дължат предимно на липса на валиден знак от последваща периодична проверка. Везните се проверяват всяка година. Повечето нарушения, които откриваме, са за везни с изтекъл срок на валидност. Второто по големина нарушение е ползването на кантари, които не са от одобрен тип по Закона за измерванията“, коментира Павлина Данаилова, директор Дирекция „Метрологичен надзор“ в ДАМТН.

Според държавната агенция с неизправни кантари най-често ни цакат по пазарите и тържищата, където близо 34 на сто от проверените устройства са били нередовни. 31,5% пък са хванатите кантари в обектите за измерване на големи товари. Освен това обаче се оказва, че масово ни мамят и в малките магазинчета, главно в провинцията. На кантарите на тези търговци не им били направени нужните проверки, които да доказват, че всичко им е наред.

За да припечелят някой лев отгоре, бабите и дядовците, които продават по улицата плодове и зеленчуци, произведени в двора, също си спестяват по килце, допълва "Монитор". В повечето пъти обаче те не го правят нарочно, а просто използват кантарите, които имат подръка. „Там се използват най-вече везни, които не отговарят на законовите изисквания, т. нар. черни везни. Не се знае как точно измерват и каква е тяхната стабилност. Това са теглилки, които не са разрешени за използване с цел измерване за търговски плащания“, разясни Данаилова. Много често подобни нарушения се срещали и по временните тържища за продажба на грозде, където хората се отбиват, за да си купят материал за вино и ракия.

Трудно е обаче ние като потребители да разберем дали мерилото е разрешено за търговска употреба и дали е преминало изискуемата проверка. Ако има такава, то на уреда трябва да има поставен знак. „За потребителя е важно да се убеди, че преди да му бъде измерена покупката, везната показва 0. При ценоизчисляващите везни да се убеди, че правилно му е въведена цената за 1 кг от продукта. При съмнения за невярно измерване потребителят следва да поиска повторно измерване на продукта, а също и да измери покупката си на контролните везни, каквито има монтирани на пазарите и в големите търговски обекти и да информира управата на пазара за това или да подаде сигнал в ДАМТН“, категорични са от контролния орган.

Сигнал за това, че можем да бъдем излъгани в грамажа на покупката, може да бъде много ниската обявена цена за 1 кг продукт спрямо обявените от другите търговци цени за същия продукт.

През януари и февруари 2018 г. пък са извършени 543 надзорни проверки на лица, които използват везни, главно в търговската мрежа, използвани за пряка продажба на хранителни стоки, плодове, зеленчуци. Проверените уреди са общо 846.

500 лева е глобата за теглилки менте. От 200 до 500 лева пък ще трябва да платят юридическите лица, в това число и едноличните търговци, ако бъдат хванати, че правят далавери и цакат клиентите си в грамажа.

През миналата година инспекторите на ДАМТН са съставили 688 акта на лицата, които нарушават закона. Санкции са наложени и на двама майстори, които ремонтирали устройства за измерване.

Според законовите разпоредби между 100 и 300 лева глоба грози всеки, който е дръзнал да мами клиентите си. Тази сума важи за физическите лица.

Според експертите в агенцията обаче много често глобите не се плащат веднага и често се налага да се изпращат покани за доброволно плащане. И ако тогава не се платят, се предават в НАП.

Най-много сигнали се получавали през летния период и месеците септември и октомври, когато хората започват да се подготвят за зимата. В повечето случаи сънародниците ни се жалвали, че вкъщи на домашното кантарче стоката не тежала толкова, колкото е показал кантарът на пазара или сергията.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички