Всеки втори хляб се произвежда в сивия сектор


Всеки втори хляб се произвежда в сивия сектор
Снимка: Getty Images

2236

През 2015 година всеки втори хляб е произвеждан в сивия сектор и на това трябва да бъде сложен край. Според официална статистика от 2013 г. тогава всеки трети хляб в държавата е произвеждан от сивия сектор. В цифри това означава, че неплатеното ДДС към държавния бюджет се равнява на 50 млн. лв. Това заяви Мариана Кукушева, председател на УС на Браншовия съюз на хлебопекарите и сладкарите, предаде "Фокус".

Тя заяви, че по статистически данни цената на килограм хляб без ДДС е 98 ст. за най-масовата разфасовка хляб – около 650 грама. „Стойността на ДДС при това положение е 0,128 лв. на брой, които 12,8 ст. в много от случаите представляват по-висок процент от търговската надценка на търговците на дребно на един хляб. Това води до изкушението да се купува хляб без документи и без начисляване на ДДС”, каза още тя и допълни, че ако ставката на ДДС стане 5% стойността веднага от 12,8 ст. става 3 ст., което обезсмисля риска от неплащане на ДДС и практически ще доведе до по-висока събираемост на ДДС.

„Стъпвайки на опита на Румъния, от увеличената събираемост очакваме да се увеличат приходите на ДДС за хляба с около 5,5 млн. лв. Продажбата на хляб без документи и без ДДС предполага и неплащане или частично плащане на осигуровки и данък общ доход”, посочи Мариана Кукушева.

По думите й за 2013 г. браншът е изплатил около 70 млн. лв. осигуровки и данък общ доход. „При изсветляване на сектора обаче може да се очакват допълнително още около 15 млн. лв. годишно само по тези две пера”, добави още тя. „В резултат на загубите на бюджета от намалената ставка няма да надхвърлят 3 млн. лв. загуби за момента за първата година, което е нищожно на фона на един държавен бюджет. За сметка на това обаче намалената ДДС ставка ще има силен социален ефект, защото хлябът е стока, която е основна храна за най-бедните и социално слаби слоеве на населението и понижаването на цената ще се усети веднага най-силно при тях”, обясни тя.

По думите на Кукушева в Румъния понижената ставка с 15%, тоест от 24% на 9%, е довело до намаляване на цената на хляба с 12%, колкото е приблизително частта на намалената ДДС ставка. „Тоест намаляват с 15%, но реално тя е намалена с 12%, защото има приспадане на ДДС по веригата за други разходи, свързани с себестойността на всеки продукт”, допълни Кукушева и добави, че се ползва опита на Румъния и има официално подкрепена кореспонденция, където по този начин са спестени около 200 млн. евро на населението, които населението е използвало, за да потребява други стоки. „По този начин пряко се поощрява вътрешното потребление и се повишава платежоспособността на населението. В същото време и друг ефект диференциране на ДДС ставката – рязко се подобрява бизнес средата в следствие на предотвратяване на влизането в несъстоятелност и реорганизация на търговски дружества в сектора”, коментира Кукушева.

Тя заяви, че е известно, че голяма част от хлебопроизводителните предприятия са в недобро финансово състояние основно заради сивата икономика. Според нея фалитът на всяко едно от тях би утежнило бюджета допълнително и би създало социално напрежение. „Важно е да се предприеме тази стъпка, защото по този начин още с въвеждането на диференцирана ставка на хляба автоматично съществуващата сива икономика в Румъния, която е била около 28%-30%, се е свила до 10%”, обясни тя. „Всичко това е изключително важно, защото ако през 2013 г. всеки трети хляб е произвеждан на сиво, през 2015 г. всеки втори хляб е произвеждан в сивия сектор и на това трябва да бъде сложен край”, уточни Мариана Кукушева.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички