Започват проверки за опасни играчки


Започват проверки за опасни играчки
Снимка: Getty Images / Guliver

1183

Възможно е опасни играчки да се внасят от Китай у нас. За това предупредиха от Комисията за защита на потребителите, които започват проверка на търговските обекти заедно с Агенцията по метрология.

Опасни играчки има както в големите търговски центрове, така и в кварталните магазини, обясни главният секретар на Агенцията по метрология Валентин Чиликов, цитиран от БНР.

"Играчки, които не отговарят на изискванията за безопасност, в това число съдържащи и химикали, които са опасни за живота и здравето на децата. Химикали, които са при оцветяването, които създават алергични реакции, една от които беше довела до дете с начало на задушаване в болница. Открити са и други опасни играчки, съдържащи дребни елементи, които са недопустими, особено когато става дума за играчки, ползвани от деца до 3-годишна възраст. В т.ч. такива, които съдържат в себе си при монтажа остри предмети или такива, които са недостатъчно добре обезопасени, в т.ч. и такива, които ползват електрически батерии, но не са достатъчно добре обезопасени, т. е. цялата гама е обект на наша проверка и контрол", заяви той.

Веселин Златев, председател на  Комисията за защита на потребителите, увери, че активността на контролните им органи е целогодишна, а не само по празниците.

"От 1-ви януари до 31-ви октомври ние имаме вършени над 4 хиляди инспекции и въз основа на тия 4 хиляди инспекции сме констатирали повишен риск от опасност на 121 вида стоки и за тях са издадени заповеди за спиране и незабавно изтегляне от пазара. Най-често опасните стоки са тези детски дрешки, които имат приспособления с вързалки за връзване, които могат да предизвикат задушаване. Наблюдаваме много чести случаи на опасни високи столчета за деца, детски люлки, креватчета за бебета и столчетата, които се поставят в леките автомобили, които понякога поради острите ръбове, поради механизмите на закрепване не са достатъчно надеждни и създават предпоставки или за телесни повреди или за най-тежкия очакван резултат, макар че досега такъв не се е случил", каза той.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички