Защо часовниците реплики са нелегални?


Защо часовниците реплики са нелегални?
Снимка: timebox.bg

7118

Фалшивите часовници са сериозен проблем за повечето традиционни производители на ръчни часовници и те водят дългогодишна „битка” с китайските търговци на часовници-реплики.

Изненадващо, производителите на ръчни часовници нямат защита на авторските права за дизайните на техните модели. Няма да се впускаме в дълго обяснение относно интелектуалните права. Проблемът е, че докато всеки дизайн може да бъде защитен, продуктите които са  "функционални",  следва да бъдат защитени от патентното право, а не от авторското.  Патентите, подадени отдавна са изтекли, или има толкова много копиране между търговските марки, че нищо вече не е напълно "оригинално". Това което тези марки могат да защитят са техните имена и лога. Те попадат под защита на търговските марки и не могат да бъдат копирани легално.  Това което фалшификаторите правят е нелегално копиране на маркови имена, лога  и други елементи на търговските марки, чрез които марките се разпознават от клиентите.

Броят на елементите от кой да е часовник, които легално биха могли да се изкопират е изненадващо висок. Ето защо дори законните марки в крайна сметка се „ласкаят“ взаимно, като заимстват дизайнерски елементи през цялото време.

Истината е, че повечето хора не знаят точно защо часовниците-реплики са нелегални. Докато един оригинален марков часовник е със сертифицирано качество и гаранция от производителя, то фалшификатите са лошо решение за покупка. Те не са легални и обикновено са със съмнително качество на изработка на детайлите.

Колко често срещани са фалшификатите?

Много потребители, които не са запознати с часовниците, често се страхуват, че в крайна сметка ще закупят реплика без да знаят. Колко вероятно е да вземете фалшив часовник, когато не търсите специално такъв? На първо място има множество места онлайн, които продават фалшиви часовници. Повечето от тези уебсайтове са от Азия (където масово се произвеждат фалшивите часовници) и те са доста ясни относно факта, че продават репликирани часовници.

Фалшивите часовници не се намират трудно, ако ги търсите. Все повече интернет търсачки биват притискани да премахнат или да намалят способността за индексиране на уебсайтовете, които предлагат фалшиви часовници в полза на законните търговци.  Също така е налице намаляване на спам имейлите който получаваме, които се опитват се да ни продадат фалшиви часовници (които са ясно обозначени като такива). 

Факт е, че повечето хора които продават фалшификати - колкото и съмнителни да изглеждат - са много открити относно факта, че стоките им са фалшиви. Защо? Защото те обслужват хора, търсещи фалшификати. Много по-разумно е да следите онлайн магазините за евентуални попадения при разпродажба на маркови часовници, отколкото да решите да си закупите часовник-реплика.

Отново, по-голямата загриженост не е простото наличието на фалшификати, а по-скоро незапознатият потребител, който случайно купува такива.

 Реплики срещу Homage часовници?

Съществува легална версия на часовници-реплика и той се нарича „homage“. Редица малки интернет общности и форуми са посветени на производството, прегледа и обсъждането на часовници хомидж.

Това са часовници, произведени за да бъдат възможно най-сходни с оригиналните модели, но защитените имена и лога не се възпроизвеждат. Някои колекционери ги харесват, докато други имат етични проблеми с тях, тъй като се разглеждат като твърде близки до фалшификат. Те обаче са напълно законни.

Обичайните марки, които имат „хомидж“ часовници  произведени в тяхна чест са Rolex и Panerai, а часовниците за гмуркане, военните, авиаторските и дизайнерските часовници са тези, които са най-често „homage “. Хубавото на homage часовниците е, че те обикновено се произвеждат с много по-високо качество от фалшификатите. Това е така, защото те не са опит за евтина алтернатива на оригиналите, а по-скоро модерна версия на нещо твърде трудно или вече невъзможно за получаване.

Онлайн платформите за обяви

В миналото eBay беше осеян с фалшиви часовници, но това вече не е така. Вероятно има фалшиви часовници, маскирани като истински в аукционните листи на eBay от време на време, но те са по-рядко срещани отколкото преди. По-горе споменахме, че на практика във всички случаи няма да намерите фалшиви часовници, продавани от законни търговци на часовници. В общи линии единственият шанс който имате случайно да закупите фалшив часовник в наши дни, е чрез транзакция с частен продавач, който твърди, че „не знае дали часовникът е реален или не“. Това обикновено означава, че е фалшив. Така че да, „купувачи внимавайте” все още е добра политика, но фалшификатите са най-вече на китките на хора, които знаят, че носят фалшификати.

Как да сигнализираме за фалшив часовник

Буквално в рамките на 30 секунди можете да докладвате за сайт, който продава фалшиви часовници, независимо дали са обявени като такива или не. Посетете https://www.fhs.swiss/eng/report-abuse.html и попълнете формата, за останалото ще се погрижат юристите на Fondation de la Haute Horlogerie (FHH).

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички