Как лесно да идентифицирате зловредни сайтове


Как лесно да идентифицирате зловредни сайтове
Снимка: iStock/Guliver

3537

Един от любимите начини на хакерите да крадат лична информация от потребителите е чрез фишинг измама. Независимо дали това е чрез имейл, текст или социалните медии, рано или късно ще се сблъскате с послания, които се опитват да ви подмамят да кликнете върху линкове, които водят към злонамерени сайтове.

За съжаление, невинаги успяваме да забележим фишинг измамите и кликаме върху потенциално опасен линк, който ни отвежда до някой злонамерен сайт, пише digital.bg. Злонамерен сайт е такъв, който използва различни трикове, за да събере информация за вас или за да проправи път на някой вирус към компютъра ви.

Дори легитимен сайт може да стане опасен, ако хакерите са го компрометирали. И все пак, има някои издайнически знаци, които можете да търсите. Ето 3 лесни начина за идентифициране на злонамерените уеб страници:

1. Криптиране

Един от най-често срещаните случаи за зловредни сайтове са фалшивите сайтове на банки. Хакерите крадат кода за началната страница на банката и правят нейно точно копие. Ако се опитате да влезете в системата от грешната страница, сайтът ще запише данните ви за вход и ще ги изпрати направо на хакерите, които могат да след това да влязат в сметката ви и да я източат.

Ето защо всички специалисти препоръчват никога да не кликваме върху линкове в имейлите ни, за да отидем на сайта на нашата банка, а винаги да въвеждаме адреса ръчно. Въпреки това, за да се уверите още веднъж, че сте на точното място, проверете адресната лента на браузъра си. Първо се уверете, че името на домейна е верен и второ вижте дали връзката е защитена. Това означава, че адресът ще започне с "HTTPS: //".

2. Оформление

Разбира се, не всеки сайт ще бъде високо качествен клонинг на истинския. Хакерите често работят на едро, тоест пускат много фалшиви страници с цел да уловят повече жертви. Лошото оформление, лошата граматика и правописните грешки трябва да са ви сигнал, че сте станали жертва на хакерска измама.

3. Съдържание

Вижте какво се опитва сайтът да ви накара да направите. Може да иска от вас да изтеглите програма, да участвате в проучване, да гледате видео или да дадете лична информация, за да може да ви бъде изпратена безплатна награда. Всички тези опции трябва да ви бъдат като аларма, че нещо не е наред.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички