Младите българи прекарват 2/3 от времето си онлайн


Младите българи прекарват 2/3 от времето си онлайн
Снимка: Thinkstock/Guliver

2010

Едва ли ще преувеличим, ако кажем, че интернет вече е незаменима част от ежедневието. Средностатистически хората по света прекарват между 4 и 5 часа, ровейки из мрежата. Дали тези данни важат и за българите?

В проучване по темата, проведено от Kaymu, са взели участие 100 българи в три възрастови групи.

Първата група (18-25 години) заявяват, че прекарват 2/3 от времето си онлайн. Причината не са само интересите им, но и работата им, която изисква стоене пред компютър средно по 5 часа на ден. Те са най-активната онлайн група. Използват мрежата както за забавление, чрез социалните мрежи, така и за работа по различни проекти. Учащите прекарват най-много време в сайтове за игри и забавления.

Хората от втората група (26-40 години) отделят около 1/3 за ползване на интернет. Обикновено го правят с цел търсене на информация. В тази група се наблюдава също силен интерес към социалните мрежи, информационни сайтове, сайтове за отдих и почивка, както и сайтове за търсене на работа.

Третата група е сред най-пасивните, над 45 години. Те признават, че ползват интернет услуги, но значително по-рядко и то предимно, за да се информират за определени събития, политическия живот или в търсене на синоптични прогнози. Това е групата от хора, които заявяват, че принадлежат на друго поколение, което не е виртуално и че все още са запазили живата комуникация.

Според проучването българинът се нарежда на едни от челните позиции чрез своето онлайн присъствие. С всяка изминала година, поколенията се променят и приспособяват към онлайн средата.

Мнението на специалистите по темата е, че задължително при продължителна работа на компютър трябва да се правят кратки почивки, от по 15 минути, на всеки един прекаран час пред монитора. Задължително трябва да се използват предпазни очила или протектори, тъй като вредите за нашето здраве могат да бъдат големи.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички