Телекомите може да бъдат глобени заради лошо покритие


Телекомите може да бъдат глобени заради лошо покритие
Снимка:

2528

Мобилните оператори може да отнесат сериозни глоби заради лошо покритие. Това съобщи в Сливен председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.

Според него е недопустимо мобилните оператори да обявяват покритие от 99,9%, а това да не отговаря на реалността. Затова КРС са задължили операторите да публикуват карти с реалното си покритие, и да инвестират в подобряване на качеството на услугата и обхвата.

50 души са поискали да се срещнат с Божков и са потърсили съдействие за разрешаване на проблемите си. Сред тях са били и кметски наместници от населени места в община Сливен. Постъпили са 30 жалби, като голяма част от тях за липсата на покритие на мобилните оператори в селата, включително и в равнинната част, съобщи още председателят на комисията, предаде "Дарик".

Жители на две сливенски села са се оплакали, че пощенските им станции могат да бъдат закрити. Поставен е бил и проблема с по-скъпите разговори с чужбина. Д-р Веселин Божков припомни, че от 15 юни роумингът отпада, и ще се говори с всички страни от Европейския съюз на цената, посочена в пакета на мобилния оператор. До месец ще има резултат по всички жалби и отговорите ще бъдат предоставени на техните автори, съобщи д-р Божков.

Председателят на КРС припомни, че благодарение усилията на комисията, е прекратена порочната практика за автоматичното подновяване на договорите с мобилните оператори, а самите оператори са задължени от комисията да предоставят договорите и в хартиен вариант.

Около 60% от постъпилите в КРС жалби намират своето решение, а над 15% от тях завършват и с наказателно постановление за нарушителя, уточни председателят на КРС д-р Веселин Божков. През миналата година в КРС са постъпили около 3000 жалби.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички