Депозитната система за отпадъците е непригодна за България, твърдят експерти


Депозитната система за отпадъците е непригодна за България, твърдят експерти
Снимка: Getty Images/Guliver

3111

Депозитната система за отпадъците е неподходяща за българската среда и няма да окаже особено позитивно въздействие нито на икономиката ни, нито на околната среда. Около тази теза се обединиха повечето от участниците на екологичен форум "Разделното събиране на отпадъци в подкрепа на зелената икономика", проведен днес в столицата.

Напоследък дебатите за въвеждането на задължителна депозитна система у нас се подновиха. При нея потребителите връщат пластмасови и стъклени бутилки и алуминиеви кенове в обектите за пазаруване – ръчно на касите или в специални машини, като бутилките след това се използват отново. Потребителят пък получава обратно сумата за опаковката, която е включена в цената на продукта. В Германия например за една предадена бутилка се връщат 25 цента.

„Депозитната система няма да подпомогне целите за рециклирането. Тя е административно сложна и носи голяма финансова тежест. Само първоначалните инвестиции за въвеждането ѝ ще са 133 млн.лв., а генерираните приходи няма да са повече от 17 млн.лв. годишно. Освен това тя ще оскъпи процеса на рециклиране 2-3 пъти, ще се стигне и до поскъпване на продуктите. Цената на минералната вода на дребно например ще скочи двойно“, заяви Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Тя допълни, че не разбира защо дебатите по темата се подновяват, при положение че в системата няма промяна. По думите ѝ депозитната система е прекалено скъп и неоправдан експеримент, който може да има тежки последици за бизнеса.

Твърдението ѝ бе подкрепено и от изпълнителния директор на Екопак България Тодор Бургуджиев. „Тази система ще застраши вече изградената такава за разделно събиране на отпадъци. Фирмите, които се занимаваме с това, ще загубим 9 млн.лв. само заради пластмасовите бутилки“, заяви той.

И в момента въпросните фири търпят загуби от 14 млн.лв. годишно заради клошарите, които взимат бутилки от цветните контейнери и ги носят в пунктовете за вторични суровини. „После ние трябва да ходим и да си изкупуваме собствения материал от пунктовете. Без кражбите на клошарите можехме да реализираме два пъти по-високи цели за рециклиране“, каза още Бургуджиев.

Според бившия екоминистър Нона Караджова бизнесът в България инвестира много в рециклиране и моделът не трябва да се променя. „Страната ни рециклира два пъти повече пластмасови опаковки от поставените от ЕС цели. Депозитната система няма да стимулира намаление на отпадъците, а именно към това трябва да се насочат усилията. Сега например все повече бутилки се правят с екодизайн. При тази система няма да има смисъл от това и ще се върнат пак тежките, стари бутилки“, заяви Караджова.

На нейните думи възрази Евгения Ташева от неправителствената организация „За Земята“. По думите ѝ твърденията за българските успехи в рециклирането са преувеличени. „Не постигаме чудеса в сферата. Хората просто не използват контейнерите за разделно събиране. А и от това, което се изхвърля в тях, използваемият материал е само 30%. Депозитната система ще помогне за увеличаване на рециклирането с 30 на сто. Тя е страхотен начин потребителите активно да се включат в опазването на околната среда“, коментира Ташева.

Редактор: Деница Райкова

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички