Гръцките проблеми няма да имат проявление у нас, заяви Горанов


Гръцките проблеми няма да имат проявление у нас, заяви Горанов
Снимка: БГНЕС

1841

Едни от най-големите рискове от Гърция не са свързани толкова с нашата банкова система. Делът на банките с гръцка собственост в България е малък. Ликвидността в тях е на много добро равнище. Няма причина за смущение. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на изслушване в бюджетната комисия на НС, предаде БГНЕС.

Според Горанов трябва да научим, че популизмът и недоброто управление води до криза в държавите с дългосрочни последици. "Не очаквам негативно проявление на проблемите в Гърция у нас в краткосрочен план. Надявам се да няма преструктуриране на еврозоната в резултат на ситуацията с Гърция. Популисткото правителство в Гърция не показва никакво решение за проблемите, за радост популизмът в България не е взел такива върхове", коментира той.

Запитан защо се е снимал с кандидата за управител на БНБ на ГЕРБ-Димитър Радев на стълбите на БНБ, Горанов отговори, че няма нищо по-естествено, от това, когато имаш позиция да я демонстрираш и показваш. "Това, че финансовият министър и партия ГЕРБ сме номинирали кандидат за управител на БНБ показва само възможността да поемем отговорност за управлението на една от най-важните институции в държавата. Не съм водил Димитър Радев в БНБ, защото той многократно я е посещавал в качеството си на зам.-министър", каза Горанов.

"Ако бях някое поднадзорно лице сигурно щяхте да питате финансовият министър какво прави с най-добрия кандидат за БНБ. Избираме кандидат за 6 години. Зад него трябва да има и някой, който политически да носи отговорност. Напълно приемам това, че вероятно фаворизирането на един пред друг кандидат би могло да дразни, но няма лошо в демократичния процес, когато заявиш позиция кого подкрепяш", посочи финансовият министър.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички