Стоянова: Фалитът на КТБ показа колко скъпо могат да струват политическите пазарлъци


Стоянова: Фалитът на КТБ показа колко скъпо могат да струват политическите пазарлъци
Снимка: БГНЕС

1956

Фалитът на КТБ показа нагледно колко скъпо могат да ни струват политическите пазарлъци. Това заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред БТВ.

Според Стоянова, Искров като гуверньор на БНБ е имал лостове на влияние, с които да установи контрол над Цветан Гунев – подуправителя на БНБ, отговорен за банковия надзор и съответно за кризата и последвалия фалит в КТБ.

Четирите кандидатури за нов гуверньор на БНБ доказват липсата на политическа обвързаност на конкурса за следващ гуверньор на Българска народна банка – всеки от коалиционните партньори е излъчил свой представител. Допълнителна тежест придава и фактът, че и четиримата кандидати са експерти, а не политици, заяви председателят на бюджетната комисия.

Стоянова коментира, че решението за повторното избиране на Искров за втория му мандат като гуверньор, е било взето след обстойни дебати. Фактор в полза на преизбирането му са изиграли положителните референции изпратени от Европейската Централна банка. 

Широко коментираният проектозакон за падането на банковата тайна за фирми и търговски лица в несъстоятелност е бил приет от бюджетната комисия във вторник. Очаква се да бъде гласуван в Народното събрание по-късно тази седмица. 

Стоянова коментира и проблемите в здравната каса. Според нея, дефицитите не се коренят само в липсата на контрол. Част от проблема е в закона и законовите разпоредби, които са дали възможност за злоупотреба със средства.

Следователно, решението на ситуацията е свързано не само с по-засилен контрол, но и с промени в закона и прилежащите му наредби.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички