Депутатите прекратиха процедурата за избор на КЗК


Депутатите прекратиха процедурата за избор на КЗК
Снимка: БГНЕС

2060

Народното събрание прекрати сегашната процедура за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Предложението е на депутати от ГЕРБ и беше подкрепено със 107 гласа "за".

Идеята на ГЕРБ предвижда в срок от една седмица икономическата комисия в парламента да внесе проект за нови процедурни правила за предлагане на членове на КЗК.

Парламентът отхвърли предложението на депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок, които предложиха процедурата да бъде прекратена и веднага да се стартира нова.

Припомняме, че в началото на месец април бившият главен секретар на администрацията на Министерския съвет Росен Желязков, който беше номинация за ГЕРБ за председател на КЗК оттегли кандидатурата си. Тъй като той беше единствен кандидат за поста, се наложи процедурата да бъде отложена, а от днес - отменена. Очаква се в следващите дни депутатите да стартират новата процедура.

Днес, 12 май, депутатите приеха проект за решение за отмяна решение от 24.02.2016 г. за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател, заместник-председател и членове на КЗК.

С оглед на продължителността на процедурата - от приемане на правила, до номинации и завършване на цялостната процедура - най-вероятно нов състав на регулатора ще бъде назначен след 6 месеца. Припомняме, че мандатът на този състав изтече преди 7 месеца.

Автор: Ивайло Анев

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички