"Химко" пак обявен за продан


"Химко" пак обявен за продан
Снимка:

1900

Заводът "Химко" пак се продава. Предлага се всичко - от сградите, кулите и производствените инсталации до чашки за ракия, пердета, панерки за хляб и кофи за боклук. Синдикът Росица Томова обяви втори търг за продажба на активите му като цяло, който ще се проведе на 6 март в административния корпус на завода във Враца. Това съобщи сайтът kmeta.bg. 

Началната тръжна цена е 22 818 822 лв. Тя е с около 6 милиона лева по-малко от обявената за първия търг. Той бе проведен на 19 март миналата година, но очаквано на него не се яви нито един купувач. Сега стъпката за наддаване е 1 милион лева.

Печелившият някога торов гигант, който не без основание се наричаше "златната кокошка" на Враца е на трупчета точно от десет години. Агонията му започна от приватизацията през 1999 година. Тогава 57 процента от акциите на завода бяха харизани за 1 милион стари лева на американската компания "Ай Би И транс ъф Ню Йорк".

Малко след това собственикът на фирмата Юрий Литвиненко бе осъден в Съединените щати и дори влезе в затвора. Последва прехвърляне на собствеността на кипърски офшорки, което не можа да го реанимира и в 2005 година предприятието фалира. А съдът го обяви в несъстоятелност заради дългове в размер на 160 милиона лева - основно към "Булгаргаз" и НЕК.

По време на кабинета "Орешарски" министърът на икономиката Драгомир Стройнев обяви, че се заема с възраждането на "Химко". Българският енергиен холдинг дори регистрира дружеството "Енергийна инвестиционна компания" ЕАД, което се очакваше да бъде използвано за придобиване на фирми, които тогавашните управляващи планираха да съживяват.

Ставаше дума именно за "Химко" и за радневското машиностроително предприятие "Ремотекс". Стойнев дори даде да се разбере, че държавата ще наддава за "Химко", но на втория търг, когато цената падне с известните още тогава 6 милиона лева.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички