Икономическият министър: Няма нарушение на Конституцията в случая с "Дунарит"


Икономическият министър: Няма нарушение на Конституцията в случая с "Дунарит"
Снимка: БГНЕС

2949

Към момента не мога да говоря за нарушение на Конституцията. "Дунарит" работи добре. Основанията държавата да придобие дружеството са - липса на собственик, евентуално отнемане на лиценза заради управителите и изискуемите кредити, които държавата изкупи. До момента това е единственото действие на държавата. В този сектор вакуум няма. Правим го с цел да запазим дружеството и работните места, което сме обещали на работниците. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за bTV.

Той обясни, че дружеството има 24 млн. лева печалба, но 67 млн. лева са изискуемите кредити и недобросъвестни лица "можеше да започнат процедури за осребряване на техните кредити". Припомняме, че според анализ на синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринов е взел кредити от 86 млн. лева от фалиралата КТБ, всичките погасени с цесии. Впоследствие се оказа, че Маринова не е била допусната на изпит за синдик от правосъдното министерство.

"Безспорен факт е, че след случая с КТБ Цветан Василев има запорирани активи, има опити за прехвърляне. Там няма легитимен собственик и не могат да бъдат освободени управителите, към които има обвинение, а когато има такива обвинения, трябва да се отнеме лиценза за производство. Вероятно предстоеше такъв опит, затова държавата изкупи кредитите – задълженията на дружеството", допълни още Караниколов.

Тепърва ще предприемат действия за придобиване на дружеството. 5 хиляди души биха пострадали от евентуално спиране на работата на "Дунарит".

На въпрос дали държавата се вклинява между Цветан Василев и Делян Пеевски, Караниколов отговори: „Не ни интересуват имена, интересува ни да запазим работниците и дружеството да работи.

Министърът уточни, че в нашето законодателство понятието "национализация" не съществува. Това трябва да спрем да го говорим. Това все пак е военно-промишлен комплекс, не може да се яви някой от ИДИЛ, нали, каза още той. Тук се следва пазарен принцип, който даде най-много пари той ще придобие дружеството, затова не е национализация, заяви министърът.

По думите му "държавата ще направи всичко възможно, за да придобие това дружество, но не може да се спрем да се яви някой друг. Повече посредници по сделките с търговците няма да има. Ако държавата придобие дружеството, то ще влезе в т. нар. забранителен списък за приватизация."

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички