Издигат нов "Кремиковци" край Николаево


Издигат нов "Кремиковци" край Николаево
Снимка: Wikipedia

4166

Супермодерен комбинат за обогатяване на желязна руда и леене на чугун и стомана ще изникне в близките години в южните склонове на Стара планина между градчетата Гурково и Николаево. Това съобщи инж. Румен Марков, управител на компанията, която е изготвила мегапроекта и ще го реализира, пред "Стандарт".

Бъдещият металургичен гигант ще бъде с капацитет, съизмерим с бившия МК "Кремиковци" и ще преработва именно желязната руда от голямото находище край столичния кв. Кремиковци, на което компанията е концесионер, обясни инж. Марков.

Находището се намира само на 15 км от центъра на София и има достатъчно запаси желязна руда, за да се експлоатира 30 години при високи добиви от 8-8,5 млн. тона годишно, допълни той. При експлоатацията на МК "Кремиковци" от него са били иззети около 60 млн. т желязна руда, като остава да бъдат добити още над 235 млн. тона руда.

"С цел обогатяване на рудата и впоследствие - за леенето на чугун и стомана от нея, ние проучихме около 20 площадки в цяла България, на които бихме могли да изградим модерен комбинат за обогатяване и леене на черни метали", обясни инж. Марков. След дълги анализи се спряхме на терен в района на градовете Гурково и Николаево, Старозагорско, посочи той.

Бъдещият металургичен завод ще бъде изграден на два етапа. Първият ще е само за обогатяване на цялото количество от 8,5 млн. тона добита руда годишно. Индикативната стойност на този етап е 600 млн. евро. Вторият етап предвижда изграждане на мощности за леене на 5 млн. тона чугун и стомана годишно, като инвестицията в него ще е за над 2,5 млрд. евро, посочва изданието.

 

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички