Източна Европа може да не види мечтания завод на Volkswagen


Източна Европа може да не види мечтания завод на Volkswagen
Снимка: Getty Images

3982

Синдикатите на Volkswagen отхвърлят изграждането на нов завод на компанията в Източна Европа или Турция. Те желаят съществуващите производствени мощности да бъдат използвани по-ефективно. Това може да породи вътрешен конфликт между капитала и служителите на компанията, пише германският Handelsblatt.

Говорителят на семейство Порше, Волфганг Порше, заяви по време на автомобилното изложение в Женева, че отговорността за старите структури, особено в централата във Волфсбург, има и работническия съвет. Като представител на най-голямата акционерна група в компанията и член на надзорния съвет, той подкрепи главния директор Херберт Дайс за необходимото преструктуриране.

Председателят на работническия съвет Бернд Остерлох реагира гневно на коментарите на Порше. Според него за проблемите в групата отговорността е на ръководството, а не на служителите.

„Не могат да потънат милиарди и това да остане без никакви последици“, казва Остерлох, позовавайки се на погрешния преход към новите стандарти за разход на гориво и вредни газови емисии, който миналата година струваше на групата поне 1 милиард евро.

Раздразнението на работническия съвет се отразява и на плановете за изграждането на нов завод в Източна Европа.

Спорът между служители и ръководители започна от преструктурирането на фабриката в град Емден за производство на електромобили. Това задейства рокада в цялата производствената мрежа на компанията.

В резултат производството на Passat в Емден бе спряно за 6 месеца. Планирано е то да се премести в завода на Škoda в Чешката република. На свой ред чешката марка се нуждае от по-голям капацитет, който да бъде създаден с изграждането на нов завод.

"Škoda има нужда от допълнителни производствени мощности, това е безспорно", заяви говорител на компанията. Представители на служителите смятат, че заводът на Škoda може да бъде модернизиран срещу 200 милиона евро. Така ще се избегне пореден грешен ход на компанията, пише вестникът, цитиран от БГНЕС.

Конфликтът започна, след като Volkswagen обяви решение за изграждане на нова фабрика в Източна Европа. Инвестицията е на стойност 1.3 милиарда евро. Компанията разгледа 10 възможни места в Сърбия, Румъния, България и Турция.

Volkswagen вече имат немалко проблеми. Разработчиците срещат трудност с новата електроника за модела Golf, чието производство започва през втората половина на годината. Ако предвидените 80 000 единици не напуснат фабриката във Волфсбург, то загубите ще са на стойност 400 млн. евро.

В Братислава, Словакия производството на модела Up е преустановено, а наследник все още липсва. По думите на служители именно изпълнителният директор Херберт Дайс и ръководството са виновни за забавянето и загубите.

Дайс среща критика и от своите среди. Топ мениджър в компанията смята, че главният директор се държи все по-автократично. "Той не мотивира достатъчно екипа, а по-скоро ги смущава…Не може и да става въпрос за конструктивна работа в екип", разкрива ръководителят, пожелал анонимност.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички