Какво е приложението на ламарината и какви видове различаваме?


Какво е приложението на ламарината и какви видове различаваме?
Снимка: https://tashev-galving.com/

7799

Най-простото и лаконично определение за ламарината е „плоски и тънки листове от метал“. Тя е един от материалите в металообработването с най-широко приложение – използва се за пътни знаци, за направата на козирки и навеси, за контейнери за боя и много други. В повечето случаи се предлага под формата на листа, които могат да бъдат с различна дебелина, в зависимост от конкретните нужди. Листите могат да бъдат изрязвани и огъвани по всякакви начини след това. 

Какви видове ламарина има?


Има доста видове ламарина, в зависимост тяхната сплав, метод на производство, дебелина и твърдост. Най-основните категории, които различаваме, са алуминиеви ламарини, горещо валцувани, студено валцувани и разпънати. Нека разгледаме накратко спецификите на всяка една от тях. 

Какви са особеностите на алуминиевата ламарина?


Тя има редица плюсове и затова се радва на широка употреба. Отличава се с устойчивост на корозия, отлична пластичност и добра електропроводимост. Податлива е на обработки. 

Рифеловата ламарина е подвид на алуминиевата, която е с щампована повърхност. Тя не задържа вода и предпазва от подхлъзване. Средната ѝ дебелина е от 1.5 до 3 милиметра. Стандартната алуминиева ламарина може да бъде по-тънка – от 0.5 милиметра също до 3 милиметра. 

Какво представлява горещо валцуваната ламарина?


Нека първо видим какво представлява валцуването. Това е процес, при който металът преминава между два вала, в следствие на което променя формата си. 

Горещо валцуваната ламарина се пресова в лист, който е в горещо състояние в стоманолеярна. Също може да бъде и рифелова, с релефна повърхност. Рифеловата е предпочитан избор, тъй като не се задържа вода върху нея и опасността от подхлъзване е далеч по-малка. 

Какви са плюсовете на студено валцуваната ламарина пред горещата?


Тя се пресова в лист, който е в студено състояние и се отличава с по-еднороден състав, в сравнение с горещо валцуваната. По-податлива е на машинна обработка и с по-добра топлопроводимост. Друг неин плюс е опцията за нанасяне на органични, метални или други покрития, които придават още една характеристика на материала. Студено валцуваната ламарина, от своя страна, също се разделя на видове – с PVC покритие, неръждаема, профилна, поцинкована и други. Трябва внимателно да подберете кой вид ще е най-полезен за вас, в зависимост от дейността, която ще извършвате. 

Особености на разпънатата ламарина


Тя добива разпънат вид, след като се правят отвори в металния лист и след това той се разпъва, докато не достигне крайния си вариант. Докато се разпъва, се получават вълнички, затова се налага ламарината да бъде и валцувана – валцуването, на което се подлага, е студено. 

Разпъната ламарина се използва най-често при изработката на решетки, площадки, стълби и други. 

И накрая нещо любопитно – ламарината по принцип е от различни метали – алуминий, стомана, мед и други. Има обаче и ламарини от скъпите и благородни метали – злато, сребро и платина. Такъв тип ламарина се използва за декоративни цели. 

От стандартна ламарина пък са произведени голяма част от предметите, които ползваме в ежедневието – елементи на обзавеждането, трансформатори, покриви на сгради, корпуси на МПС-та (от автомобили до самолети). 

Ламарината е неизменна част от ежедневието ни и от предметите, които ползваме, но за майсторите е от изключително значение да изберат правилния модел и вид, в зависимост от конкретната им дейност. В повечето случаи, независимо от вида, ламарината се подлага на поцинковане, тъй като то най-добре предпазва метала от образуването на корозия. А знаем, че корозията може да нанесе непоправими повреди и да направи ламарината неизползваема. След поцинковане ламарината може да се използва и при висока температура – до 200 градуса.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички