Лукарски иска криминализиране на незаконния въгледобив


Лукарски иска криминализиране на незаконния въгледобив
Снимка: БГНЕС

1584

Работна група от министерствата на икономиката, енергетиката, правосъдието, вътрешните работи и прокуратурата ще изготви законодателни промени за криминализиране на незаконния добив на подземни богатства.

Това стана ясно след среща в Министерството на икономиката между Божидар Лукарски, ликвидатора на "Мини Перник", зам.-министъра на енергетиката Жечо Станчев и доц. Стефчо Стойнев, преподавател в Минно-геоложкия институт и ръководител на проект за ликвидация и отстраняване последиците от въгледобивната дейност край Перник, предаде БГНЕС.

Взето е решение 683 000 лева, предвидени по проекта за ликвидацията и отстраняване на вредните последици при прекратяване на производствената дейност на "Мини Перник" за 2016 година, да бъдат пренасочени към тази година за бързи дейности, за да се обезопаси районът, обяви Божидар Лукарски. "Пукнатината в момента се увеличава, ще се изготви веднага оценка на ситуацията, за да остойностим необходимите действия по обезопасяването. Ще търсим допълнителна възможност за увеличаване на наличния бюджет", каза Лукарски.

"Мини Перник" е в ликвидация от 2000 година, а конкретно в галерията, където се е получило свлачището, не се добиват законно въглища от далечната 1956 година. В случая е копано отвън, директно през земната кора, потвърди Божидар Лукарски. Контролът не е в компетенциите на Министерството на икономиката, но МВР няма какво друго да направи, освен да отнеме от нарушителите добитите въглища, каза той. Хората в Перник водят ежедневно борба с този незаконен въгледобив и една от стъпките е криминализирането й, каза той и апелира за подкрепа от парламента.

В "Мини Перник" няма добив от 2005 година, а още от 2000 година се работи по постановление на Министерски съвет за култивация на района, който обаче е огромен - около 250 кв. километра. Самите мини са обезопасени и запечатани, но незаконният добив се е извършвал отгоре, потвърди и ликвидаторът на "Мини Перник" Живка Габрова.

Същевременно зам.-министърът на енергетика Жечо Станчев обяви, че според първоначалната експертиза на експертите към МЕ в този случай незаконният добив не е причина за свлачището. Причина са подземните води или поне такива са първоначалните мнения на експертите, като предстои заедно с Министерство на икономиката да се извърши сондаж и да се установят повече детайли. Това твърдение на Станчев влезе в противоречие с твърдението на Лукарски, че "по предварителни данни причината е свързана с незаконен добив". И двете министерства обаче са категорични, че незаконният добив на подземни богатства трябва да се криминализира.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички