Миньорите ще протестират срещу фонда за електроенергийната система и през есента


Миньорите ще протестират срещу фонда за електроенергийната система и през есента
Снимка: БГНЕС

1380

В началото на есента ще подновим протестите срещу т. нар. фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който се предвижда да бъдат внасяни 5% от месечните приходи от продажбата на електроенергия. Това заяви Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, пред "Фокус". 

Според него опасенията на миньорите, че това ще се отрази на размера и на редовното изплащане на заплатите на работниците, са основателни.

„Топлофикационните дружества и централи, които работят с български въглища и сега не могат да плащат нормално заплатите, които особено в Югозападна България не са много високи. Сега, след като печалбата на тези дружества е изстискана до минимум и работят на свободния пазар, защо трябва да плащат тази 5 % такса върху оборота си?”, коментира Вълчев.

„Най-засегнати ще бъдат миньорите, защото те са първи по веригата относно даването на суровината и последни по веригата, където се получават възнагражденията. По тази верига има наредени толкова много, които чакат. Държавата също се нареди с тези 5 % на веригата и накрая притесненията, че за миньорите няма да останат пари за заплати са много основателни”, обоснова се той. „Защо тя не е само за тези, които създават тарифния дефицит в НЕК, а се дава на дружества, които са на свободния пазар и той регулира техните пари?”, попита той.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички