Над 3000 души посетиха Българската строителна седмица и Security Expo за първите два дни


Над 3000 души посетиха Българската строителна седмица и Security Expo за първите два дни
Снимка:

2005

Само за първите два дни над 3000 души посетиха специализираните изложения Българска строителна седмица и Security Expo в Интер Експо Център. Те се провеждат по едно и също време за втора поредна година и ще продължат до 16.30 ч. на 28 март (събота).

Тази година се навършват 15 години от първото издание на Българска строителна седмица. Интересът е много висок като най-атрактивни за посетителите са сглобяемите къщи. Българският съюз на производителите на сглобяеми къщи също има специален щанд на изложението. Интересна дървена къща на колела също впечатли гостите. Уникалната изработка струва 50 000 лева. Всъщност дървените къщи са все още малко популярни у нас, но широко разпространени в Западна Европа.

Тази година фирмите наблягат на енергийната ефективност. Малко хора знаят, че първата пасивна къща в Германия е изградена от българска фирма. Най-хубавото е, че с пасивните къщи спестявате много от разходите си за електроенергия, за вода и отопление чрез вграден рекуператор и изградени фотоволтаици на покрива. Цената за такъв уютен дом в зависимост от изискванията на клиента и проекта се движи от 600 до 1300 лв. на кв. метър.

Все повече стават фирмите, които представят екологични и алтернативни решения за дома и бизнеса. Някои дори ще ви изненадат, защото например предлагат нискоенергийни решения с екопанели, съставени от слама и рециклирана хартия. Строителният бранш показва разнообразие от продукти и функционални решения. На Българска строителна седмица може да откриете различни дизайни на цели домове, на техните елементи, възможности за хидроизолация, дори избор на басейни.

Тази година акценти в програмата на Българска строителна седмица бяха два форума - „За устойчива градска среда в София“ и „Да събудим строителството“.

На Security Expo 2015 фирмите представиха най-новите решения и технологии за видеонаблюдение, видеоанализ, за контрол на достъпа, автоматизация, пожарогасене, пожароизвестяване.

Строители, проектанти и архитекти все още не инвестират в изграждане на интегрирани системи за управление на сградите, стана ясно на форума „Safe City- системите за сигурност и строителството“. Тук в едно влизат сградната автоматизация и дистанционното управление, видеонаблюдение, контрол на достъпа, пестене на енергия. В момента говорим за саниране, за пасивни сгради, но не и за активни цялостни решения, коментираха фирмите.

„Най-важното е да се изгради по-сигурна среда в самия град. Да се направи видеонаблюдение не само в центъра, но и в по-отдалечените райони на София, за да не се случват инциденти и нещастни случаи“. Това подчерта и арх. Борислав Борисов от Столичния общински съвет, председател на Съюза на урбанистите в България и декан на факултета по Архитектура на Висшето строително училище „Любен Каравелов“.

В момента водещото за инвеститори и строители е най-ниската цена. Подобни интегрирани системи не са сред изискванията за издаване на разрешенията за строеж. Може би постепенно трябва да култивираме разбиране за това, каза още Борисов.

За оставащите дни на изложенията за по-голямо удобство на всички посетители може да се ползва общинския паркинг под Цариградско шосе, съобщиха организаторите от Интер Експо Център.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички